EUR: 321,81 Ft
CHF: 281,27 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Meg kell őrizni Európa önazonosságát

Meg kell őrizni a háromezer éves közös kultúrában gyökerező európai identitást, és az Európai Unióban (EU) a bürokrácia fölé kell kerekedni a politikai vezetés megerősítésével – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön a berlini fal ledöntésének 28. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében.

Az EP olasz konzervatív elnöke az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén hangsúlyozta, hogy a Brexit – a brit uniós tagság megszüntetése -, a jobboldali populizmus és a nacionalizmus erősödésének közepette át kell gondolni, hogy mit jelent Európa és a kontinens nemzeteinek együttműködése az EU-ban.


Az EU alapítói “a béke, a szabadság és a szolidaritás legfejlettebb térségét hozták létre, és a populizmus és nacionalizmus ellen akkor tudunk a legjobban megküzdeni, ha ugyanezzel a bátorsággal megyünk tovább az úton közös célunk, az erős Európa felé” – mondta.

Kiemelte, hogy a földrész népeit összefogja a három évezred óta formálódó európai kultúra, amelynek éppen úgy része a kereszténység, mint az ókori görög filozófia és a romai jog. Erre az alapra, a közös európai identitásra kell felépíteni az EU jövőjét.


A közösség tagjainak a széthúzó erőkkel dacolva össze kell tartaniuk, de ez csak az önazonosság megerősítésével és az EU működésének mélyreható átalakításával sikerülhet – húzta alá.

Úgy kell átalakítani a viszonyokat, hogy ismét “a politika legyen a főszereplő, és ne a bürokrácia” – hangoztatta az EP elnöke. Hozzátette, hogy a politikát “újra fel kell fedezni”. Minden tagállamban “több politikus, több vezető személyiség” kell, mint Helmut Kohl néhai német kancellár vagy Angela Merkel.

A hivatalban lévő német kormányfő kiváló politikus, éppen ilyen személyiségekre van szükség az EU-ban ahhoz, hogy a politika megőrizze elsőbbségét a bürokráciával szemben.

“Több Merkel kell, minden tagállamban kell egy Merkel” – fogalmazott Antonio Tajani.

Az EU szerkezetének megerősítéséről szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a nemzetállamokat, de erősíteni kell együttműködésüket. Így a terrorizmus elleni küzdelem sikerhez és az EU polgárainak védelméhez létre kell hozni egy “európai FBI-t”.

A migráció ügyének kezeléséhez pedig szigorúan szét kell választani a háborús menekülteket és a hazájukból gazdasági okok miatt elmenekülő embereket, és az EU-Törökország menekültügyi megállapodás mintájára a közösség szomszédságának más országaival is egyezményeket kell kötni.

Továbbá az Afrikából az EU felé irányuló megfékezésére ki kell dolgozni “Marshall-tervet” a szomszédos földrész stabilizálására és gazdaságának fellendítésére, különben a jelenleginek a sokszorosára emelkedik az EU-ra nehezedő migrációs nyomás – fejtette ki az EP elnöke.

Az EU gazdaságának ösztönzéséhez, a digitalizáció révén zajló változások kezeléséhez és a fiatalkori munkanélküliség leküzdéséhez fel kell állítani az “európai pénzügyminiszter” és az “európai ipari miniszter” tisztségét – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nem csupán két új pozíció létrehozását, hanem széles jogkörrel rendelkező új közös intézmények kialakítását sürgeti.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.