EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Belföld

Meg kell őrizni Európa önazonosságát

Meg kell őrizni a háromezer éves közös kultúrában gyökerező európai identitást, és az Európai Unióban (EU) a bürokrácia fölé kell kerekedni a politikai vezetés megerősítésével – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön a berlini fal ledöntésének 28. évfordulója alkalmából a német fővárosban elmondott ünnepi beszédében.

Az EP olasz konzervatív elnöke az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány ünnepi rendezvényén hangsúlyozta, hogy a Brexit – a brit uniós tagság megszüntetése -, a jobboldali populizmus és a nacionalizmus erősödésének közepette át kell gondolni, hogy mit jelent Európa és a kontinens nemzeteinek együttműködése az EU-ban.


Az EU alapítói “a béke, a szabadság és a szolidaritás legfejlettebb térségét hozták létre, és a populizmus és nacionalizmus ellen akkor tudunk a legjobban megküzdeni, ha ugyanezzel a bátorsággal megyünk tovább az úton közös célunk, az erős Európa felé” – mondta.

Kiemelte, hogy a földrész népeit összefogja a három évezred óta formálódó európai kultúra, amelynek éppen úgy része a kereszténység, mint az ókori görög filozófia és a romai jog. Erre az alapra, a közös európai identitásra kell felépíteni az EU jövőjét.


A közösség tagjainak a széthúzó erőkkel dacolva össze kell tartaniuk, de ez csak az önazonosság megerősítésével és az EU működésének mélyreható átalakításával sikerülhet – húzta alá.

Úgy kell átalakítani a viszonyokat, hogy ismét “a politika legyen a főszereplő, és ne a bürokrácia” – hangoztatta az EP elnöke. Hozzátette, hogy a politikát “újra fel kell fedezni”. Minden tagállamban “több politikus, több vezető személyiség” kell, mint Helmut Kohl néhai német kancellár vagy Angela Merkel.

A hivatalban lévő német kormányfő kiváló politikus, éppen ilyen személyiségekre van szükség az EU-ban ahhoz, hogy a politika megőrizze elsőbbségét a bürokráciával szemben.

“Több Merkel kell, minden tagállamban kell egy Merkel” – fogalmazott Antonio Tajani.

Az EU szerkezetének megerősítéséről szólva hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a nemzetállamokat, de erősíteni kell együttműködésüket. Így a terrorizmus elleni küzdelem sikerhez és az EU polgárainak védelméhez létre kell hozni egy “európai FBI-t”.

A migráció ügyének kezeléséhez pedig szigorúan szét kell választani a háborús menekülteket és a hazájukból gazdasági okok miatt elmenekülő embereket, és az EU-Törökország menekültügyi megállapodás mintájára a közösség szomszédságának más országaival is egyezményeket kell kötni.

Továbbá az Afrikából az EU felé irányuló megfékezésére ki kell dolgozni “Marshall-tervet” a szomszédos földrész stabilizálására és gazdaságának fellendítésére, különben a jelenleginek a sokszorosára emelkedik az EU-ra nehezedő migrációs nyomás – fejtette ki az EP elnöke.

Az EU gazdaságának ösztönzéséhez, a digitalizáció révén zajló változások kezeléséhez és a fiatalkori munkanélküliség leküzdéséhez fel kell állítani az “európai pénzügyminiszter” és az “európai ipari miniszter” tisztségét – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nem csupán két új pozíció létrehozását, hanem széles jogkörrel rendelkező új közös intézmények kialakítását sürgeti.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek