EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,58 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Aktuális

Meghasonlott a Jobbik

Már azt sem tudja a Jobbik, mit hazudjon a választóknak a voksuk megszerzése érdekében. Vona Gábor pártelnök a napokban a Budapest Pride megengedéséről beszélt, miközben júniusban még betiltotta volna a melegfelvonulást. Nem csoda, hogy a teljes hitelvesztés miatt egyre fogy a cukiskodásba fordult szélsőséges párt tábora.

Teljesen kicsúszhatott a talaj a hatalom megszerzése érdekében összevissza beszélő Vona Gábor alól. A Jobbik elnöke egy múlt heti, a Simicska-féle Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette: a melegek szavazataira is számít a 2018-as választásokon a mind ez idáig kirekesztő, kifejezetten homofób hozzáállásúként elhíresült szélsőjobboldali párt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Szerintem a Jobbiknak eddig is voltak homoszexuális szavazói” – jelentette ki Vona Gábor, aki újságírói kérdésre azt is közölte: nem tiltaná be a melegfelvonulást. „Az Orbán-kormány elmúlt hét éve alatt igazán megtanulhattuk, mennyire fontosak a szabadságjogok, a gyülekezés szabadsága például ilyen kiemelkedő vívmány. Nem akarom ezért tiltani senkinek, hogy törvényes keretek között felvonuljon, mindaddig, amíg a rendezvény nem sérti mások érzékenységét.”

Az említett rendezvényről, a Budapest Pride-ról Vona alig néhány hónapja még úgy nyilatkozott az azonnali.hu-nak, hogy az nem büszkeségmenet, hanem provokáció.

„Ha Budapest főpolgármestere lennék, nem engedélyezném… Évről évre – sajnos sok diplomatával és celebbel kiegészülve – más emberek értékrendjét sértegetik.”

Alig egy hónappal később a Jobbik szóvivője, Szűcsné Major Ildikó ráerősített: cukiságkampány ide vagy oda, ha 2018-ban a Jobbik kormányra kerül, nem tűrik tovább a meleg büszkeség napját. „A magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz–KDNP-kormány évről évre asszisztál a megtartásához, ahelyett, hogy Budapest lakosságát megkímélnék a felfordulástól… A Jobbik-kormány azonban ezt nem fogja hagyni. 2018-tól nem fogjuk engedni, hogy az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek.”

Néhány hónapja a korábban nyíltan antiszemita Jobbik ugyanilyen pálfordulást hajtott végre, amikor Vona Gábor a hanuka alkalmából üdvözletet küldött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, miközben 2013-ban kijelentette: „nem leszek Izrael kutyája”, majd egy évvel később meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

Nem csoda, ha ennyi következetlenség láttán a Jobbikot tömegesen hagyják el követői: a párt a legfrissebb Századvég-felmérés szerint mára a teljes felnőtt lakosság körében már csak 9 százalékos támogatottsággal bír, míg 2015 hasonló időszakában még 15 százalékot tett ki támogatói bázisuk.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Füstbe ment terv

  A nap képe: Füstbe ment terv

  Vörösre festették a lángok az égboltot a pakisztáni Pesavarban, amikor elkobzott kábítószert és szeszes italokat égettek el a pakisztáni kábítószer-ellenes hatóság tagjai.

 • Rekordot döntött az Alaszkából induló kerékpáros

  Rekordot döntött az Alaszkából induló kerékpáros

  Rekordidő, 84 nap, 11 óra és 50 perc alatt tette meg az Alaszkától Patagóniáig vezető 22 ezer 642 kilométeres utat egy osztrák kerékpáros, aki kedden érkezett meg a dél-amerikai Ushuaiába, a világ legdélibb városába.

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.