2020. május 27., szerda
Hella

Aktuális

Meghasonlott a Jobbik

Már azt sem tudja a Jobbik, mit hazudjon a választóknak a voksuk megszerzése érdekében. Vona Gábor pártelnök a napokban a Budapest Pride megengedéséről beszélt, miközben júniusban még betiltotta volna a melegfelvonulást. Nem csoda, hogy a teljes hitelvesztés miatt egyre fogy a cukiskodásba fordult szélsőséges párt tábora.

Teljesen kicsúszhatott a talaj a hatalom megszerzése érdekében összevissza beszélő Vona Gábor alól. A Jobbik elnöke egy múlt heti, a Simicska-féle Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette: a melegek szavazataira is számít a 2018-as választásokon a mind ez idáig kirekesztő, kifejezetten homofób hozzáállásúként elhíresült szélsőjobboldali párt.

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Szerintem a Jobbiknak eddig is voltak homoszexuális szavazói” – jelentette ki Vona Gábor, aki újságírói kérdésre azt is közölte: nem tiltaná be a melegfelvonulást. „Az Orbán-kormány elmúlt hét éve alatt igazán megtanulhattuk, mennyire fontosak a szabadságjogok, a gyülekezés szabadsága például ilyen kiemelkedő vívmány. Nem akarom ezért tiltani senkinek, hogy törvényes keretek között felvonuljon, mindaddig, amíg a rendezvény nem sérti mások érzékenységét.”

Az említett rendezvényről, a Budapest Pride-ról Vona alig néhány hónapja még úgy nyilatkozott az azonnali.hu-nak, hogy az nem büszkeségmenet, hanem provokáció.

„Ha Budapest főpolgármestere lennék, nem engedélyezném… Évről évre – sajnos sok diplomatával és celebbel kiegészülve – más emberek értékrendjét sértegetik.”

Alig egy hónappal később a Jobbik szóvivője, Szűcsné Major Ildikó ráerősített: cukiságkampány ide vagy oda, ha 2018-ban a Jobbik kormányra kerül, nem tűrik tovább a meleg büszkeség napját. „A magát nemzetinek és kereszténynek tartó Fidesz–KDNP-kormány évről évre asszisztál a megtartásához, ahelyett, hogy Budapest lakosságát megkímélnék a felfordulástól… A Jobbik-kormány azonban ezt nem fogja hagyni. 2018-tól nem fogjuk engedni, hogy az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek.”

Néhány hónapja a korábban nyíltan antiszemita Jobbik ugyanilyen pálfordulást hajtott végre, amikor Vona Gábor a hanuka alkalmából üdvözletet küldött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, miközben 2013-ban kijelentette: „nem leszek Izrael kutyája”, majd egy évvel később meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

Nem csoda, ha ennyi következetlenség láttán a Jobbikot tömegesen hagyják el követői: a párt a legfrissebb Századvég-felmérés szerint mára a teljes felnőtt lakosság körében már csak 9 százalékos támogatottsággal bír, míg 2015 hasonló időszakában még 15 százalékot tett ki támogatói bázisuk.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Autósmozi az Árkád tetején

  Autósmozi az Árkád tetején

  Oscar-díjas filmek, görkoris felszolgálók, érintésmentes fizetés – egyedi és biztonságos kikapcsolódást kínál a főváros új autósmozija.

 • Koronavírus-egységben ment életet Áron

  Koronavírus-egységben ment életet Áron

  Székely Áron mentős annak a koronavírus egységnek a tagja, akik elsőként mennek ki fertőzésgyanús esetekhez. Fontos számukra, hogy lelkileg is tudják támogatni azokat, akik súlyos állapotban vannak.

 • Költségvetés 2021: 2295 milliárd jut a családoknak

  Költségvetés 2021: 2295 milliárd jut a családoknak

  Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kedden átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2021-es költségvetést, amelyről elmondta, hogy ez a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi készültség fenntartásával.