2020. június 07., vasárnap
Róbert

Budapest

Megható holokauszt monodráma a Goldmark teremben

December 7-én 19 órai kezdéssel mutatják be lesz a Wesselényi utcában található Goldmark terem dísztermébe.


Sárdi Mária: Kislány a pokolban című holokauszt monodrámát, melynek  Rosenfeld Dániel Imre kántort, a darab egyik menedzsere, aki elmondta,  az előadás ingyenes, mert úgy gondolta, ezt a csodálatos darabot  mindenkinek látnia kell.


A darab főszerepét Dombrádi Alina színésznő 2 éve játssza kimagasló sikerrel

– Hogyan lesz valakiből éppen egy holokauszt monodráma producere?
– Senki sem születik producernek, hanem azzá válik, és nekem úgy hozta a sors, az Úr, hogy valahogy elkeveredtem, a darab rendezőjének kamaraszínházi színész stúdiójába, ami nagyon megtetszett, főleg az ott folyó munka, így megragadtam, majd később felkértek a produceri teendők ellátására. Röviden ennyi.
– Gondolom, ön már látta az előadást?
– Természetesen, ez volt az egyik oka volt hogy elvállaltam.
– Akkor valami megfogta az előadásban?
– Az nem kifejezés, nem tértem magamhoz, aztán meg attól nem tértem magamhoz, hogy megkaptam ennek a “megható” monodrámának a menedzselését.

– Mit lehet tudni az előadásról, az írónőről, a monodráma főszereplőnőjéről?
– A darabot 11 éve játssza a Kazán István Kamaraszínház, Kriszt László rendezésében. A történet megtörtént eseményeket dolgoz fel, tehát nem fikciós történetet, az írónő Sárdi Mária, 15 évesen került ki a Bergen-belseni koncentrációs táborba szüleivel, de csak ő tért haza egyedül, mind ezt egy napló formájában írta meg 50 évvel később
– Akkor ez könyv formában is megjelent?
– Igen, ez adta az irodalmi alapot az előadásnak. No de visszatérve az előbbi kérdéséhez, a kislányt alakító Dombrádi Alina színésznő, 2 éve játssza kimagasló sikerrel.
– Úgy tudom ön a Rabbiképzőben szerzett diplomát!
– Nem is egyet, elmondhatom hogy kiváló tanáraim voltak, akiktől, túl a kötelező zsidó tantárgyak mellett, emberségre is neveltek, és hát mi is lehetne az egyik mottója a holokauszt tragédiájának mint a mindenkori emberség, s annak fontossága. Ez az előadás pedig pont erről szól, nem vádol, csak bemutatja az embertelenséget, de azt az emberséget is, ahogy ez a 15 éves kislány kezeli az egyéni tragédiáját. Hozzáteszem amit még 600 ezer magyar zsidó is átélt, egyébként ez az egyik csodája az előadásnak, hogy habár egy kislány szenvedését mutatja be, de átérződik a darabon a többi zsidóság tragédiája is. Megjegyzem a rendezés több mint zseniális.
–  A beszélgetésünk elején említettem hogy ön az egyik menedzser, ki a másik?
– Vég András fiatal kollégám, aki szintén szívügyének érzi, többek közt ezt az előadást is, ráadásul ő maga is színész, aki szintén játszott már holokauszt monodrámát, a Tadeus Borovszky: Nálunk Auschwitzban című előadást.
– Annyit tudok, hogy a Goldmark teremben előadást bemutatni az egyfajta rang!
– Igen, ez pontosan így van. Kunos Péter a MAZSIHISZ elnöke természetesen látta a legutóbbi előadásunkat a Fészek Művészklubban, így  jutottunk el a Goldmark teremben való bemutatásig.
– Melyek a további tervei, milyen előadásokat fog menedzselni?
– Van több tervünk, az egyik Mario Lanza élete zenés monodrámában, amit egy fantasztikus hangú tenorista, Pálinkás Lászlóval tervezzük, aki egyébként a december 7-i előadás előtt, előfog adni egy rövid részletet a Mario Lanza életéből, ami nálunk, egyfajta hagyomány.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat, csalok!

  Vigyázat, csalok!

  Virtuális kiállítás eleveníti fel a mágia kiváló magyar mestere, Rodolfo munkásságát.

 • A derbivel folytatja az Újpest

  A derbivel folytatja az Újpest

  Az Újpest FC, amelynek játékosai a leállás ideje alatt is szorgalmasan készültek a folytatásra, egy rendkívül érdekes meccsel folytatják.

 • Balkonkertész kerestetik

  Balkonkertész kerestetik

  Terézváros – Járványhelyzeten kívül is ötletes és értelmes tevékenységnek tűnik egy nagyvárosban a balkon-…