2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Kecskemét

Megszépült a Nagybányai Művésztelep

Történelmi eseménynek volt részese a Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Nagybányai Művésztelepen. A felújított és részben újjáépült Nagybányai Művésztelep avatóünnepségét a napokban rendezték meg. 

A nagybányai festőiskola a modern magyar festészetet elindító mozgalom, mely 1896-ban a nagybányai művésztelepen bontakozott ki, majd a második világháború vetett véget működésének. A művésztelep 1902-től szabadiskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy meghonosította a naturalizmus és a plein air festészet eredményeit. A korai időszakban a nagybányai stílus egyik legmeghatározóbb egyénisége Ferenczy Károly volt. Alapítói: Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János, Iványi-Grünwald Béla.


Részben újjáépült a korábbi festőiskola
Fotó: hiros.hu

 

Az ünnepi rendezvénysorozaton részt vett egy kecskeméti képzőművészekből álló nyolcfős delegáció is a Kecskeméti Képzőművészek Közössége tagjai közül. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 1988-ban alakult, a Szakszervezeti Székházban, majd 1991-től az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban működik. Az alapítás céljai között szerepel a város képzőművészeti életének szervezése, a közönséggel és a város vezetésével való jó kapcsolat ápolása, a művészeti értékek védelme és hatékony megjelenítése a város életében. Olyan szellemi műhely kíván lenni, amely a minőségi kortárs művészeti alkotások létrehozása és bemutatása mellett művészettörténeti és kortárs művészeti előadások, műhelybeszélgetések és konzultációk útján támogatja a pályakezdők felzárkózását. Szakmai cserekapcsolatokat épít az ország más területein és a határon túl működő művészeti közösségekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.