2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Megtalálhatták Farkas Helga olasz elrablóját

Olaszországban bukkantak rá arra a férfira, akinek tenyérlenyomata azonos azzal, amelyet 26 évvel ezelőtt találtak a bűnözők által elrabolt és azóta nyomtalanul eltűnt Farkas Helga autójának visszapillantó tükrén – állítja Palatinus Gábor nyugalmazott rendőrtiszt, az eset egykori nyomozója.

Farkas Helga

Farkas Helga

Az akkor 17 éves Farkas Helgát ismeretlenek rabolták el Szeged és Orosháza között 1991. június 27-én. Az  emberrablók, akik tanúk szerint legalább hárman voltak, egy fehér autóval követték a lányt, mielőtt nyoma veszett.


Az emberrablók 14 alkalommal tárgyaltak telefonon a lány szabadon engedéséről Helga családjával, apjától, a vendéglátásban és szerencsejátékban is érdekelt Farkas Imrétől 500 ezer német márkát (akkor 21 millió, a mai árszinten mintegy 300 millió forintnak megfelelő összeget) követeltek.

Az ügy a magyar kriminalisztikatörténet első emberrablásaként vonult be a köztudatba, bár akkoriban a büntető törvénykönyv még nem tartalmazott ilyen bűncselekményt.


Helga magára hagyott kocsiját a lány anyja találta meg. Azonnal bejelentette az eltűnést, így a zsaruk már akkor ott voltak Farkaséknál, amikor az emberrablók először bejelentkeztek a váltságdíj-követeléssel. Az ügy gyorsan nyilvánosságra került, az emberrablók június 30-án már azt is tudták, hogy a család a rendőrséget is bevonta, ezért megfenyegették őket, hogy végeznek túszukkal. Ezt követően pedig teljesen eltűntek. A lány – vagy a holtteste – azóta sem került elő.

A rendőrök gyorsan találtak gyanúsítottat Cs. József „Jokó” személyében, aki nemcsak régről ismerte a lányt, de udvarolt is neki, és arra is rájöttek, hogy ő volt a rejtélyes telefonáló.

Cs. Józsefet 2000-ben 10 évre ítélték az emberrablásért, 2006-ban szabadult /Fotó: privatkopo.hu

Cs. Józsefet 2000-ben 10 évre ítélték az emberrablásért, 2006-ban szabadult /Fotó: privatkopo.hu

Az ügyön korábban dolgozó Palatinus Gábor nyomozó 20 éve gyűjti az információkat az ügyben, és néhány hete már meglebegtette, hogy bizonyítékai vannak: Farkas Helgát Németországba vitték. Most a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában azt állította, hogy egy Z-vel kezdődő vezetéknevet viselő olasz férfi, egy calabriai szervezett bűnözői csoport tagja szervezte az akciót, amelynek során elrabolták, majd vélhetően meg is ölték a fiatal nőt.

Palatinus szerint Cs. Józsefet és gyerekkori barátját, J. Benedeket ők szervezték be az akcióba. Egyikük sem vallott soha az olaszokra, de a később „vádalkuval” megkínált J.-t 1995-ben öt golyóval a fejében találták meg egy Szentes melletti állami gazdaság öntözőcsatornájában. Cs. Józsefet az 1998–2000 között lefolytatott bírósági eljárás során előbb 22 évre ítélték az emberrablás és Juhász megölése miatt, majd 2000 végén utóbbi alól felmentették, 10 évet ült, és 2006-ban szabadult. Az ügy körülményei azóta sem tisztázódtak.

A Lokál a mostani fejlemények kapcsán kereste a rendőrséget, de csupán annyit közöltek, hogy jelenleg nem folytatnak nyomozást az ügyben.

Autós bizonyítékok

A Palatinus által megnevezett bűnözői csoport, a ’Ndrangheta müncheni búvóhelyén a német zsaruk az emberrablás előtt tartott razzián találtak egy forgalmi engedélyt egy fehér színű BMW-hez. A szemtanúk szerint elrablása előtt ilyen autó követte lekapcsolt lámpákkal Farkas Helga piros Mazdáját. Az emberrablás helyszínén kevés bizonyítékot találtak a rendőrök, köztük volt az a tenyérlenyomat, amelyről Palatinus most állítja: attól a Z.-től származik, akit az olasz zsaruk elkaptak Dél-Olaszországban. Az olasz szálat már akkor erősítette, hogy Helga kocsijában egy ötszáz lírás pénzérme is hevert.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek