EUR: 347,19 Ft
CHF: 325,24 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Sopron

Megújul a Szent Mihály-templom

Nagy változás előtt áll a Szent Mihály-templom és környezete. Az épületegység megközelítőleg kétmilliárd forintból újul meg a jövőben. A várhatóan két évig tartó munkálatok jövő év tavaszán kezdődhetnek meg.

Közel 150 év után újul meg a Szent Mihály-templom, Sopron legősibb plébániatemploma, amely a XIII. században román stílusban épült, majd a XV. században gótikussá alakították át. Mai alakját az 1800-as évek neogótikus rekonstrukciója során nyerte el.


Horváth Imre elmondta, hogy a templomkert is megszépül
Fotó: Kóczán Izabella

– Storno Ferenc neogót stílusban újította fel a templomot, azóta jelentős átalakítás, újítás nem történt. A kormány segítségével azonban most egy régi álmot tudunk valóra váltani – nyilatkozta Horváth Imre városplébános, aki nagy reményekkel tekint a következő időszak elé.

Nemcsak kívül, belül is megszépül a Szent Mihály-templom
Fotó: Kóczán Izabella

– A nagy felújítás első állomása az úgynevezett Sekrestyésház lesz. Itt fogadják majd a vendégeket. Ez az épület bevezet minket a templomkertbe, ahol a templom mellett a stációk is megújulnak. A templom kőburkolata, egészen a torony csúcsáig, a vízköpők, a templom kerítése, a templomkert és útjai mind megszépülnek. A templom déli kapuja akadálymentesített lesz, hogy a mozgáskorlátozottak is be tudjanak jutni – mondta a plébános.
Imre atya, miután körbevezetett minket a templom körül, a belső munkálatokra is kitért.
– A templomban látványosan megújulnak és megszépülnek a falak, a köveket megtisztítják az idő és gyertyafüst okozta lepedékektől. Az oltárokat és a fabútorokat restaurálják, a törött járólapokat kicserélik. Látványosan átalakul és rendezett állapotba kerül még a szentély, és megnyílik a liturgikus tér, ami egyben arra is alkalmat ad, hogy kulturális események helyszínévé váljon a Szent Mihály-templom.


Közel 2 milliárd forintból újul meg a Szent Mihály templom
Fotó: Kóczán Izabella

A városplébános örül annak, hogy a templomtérben megszólaló ének- és zenekarok színvonalas műsoraikkal hozzájárulnak majd a templom és a város kulturális életének fejlődéséhez.
A Szent Mihály-templom rekonstrukciója közel kétmilliárd forintból valósul meg a Modern Városok Programnak és egy TOP-pályázatnak köszönhetően. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal, húsvét körül kezdődnek és két évig tartanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.