2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb XIV.kerület

Megújul a vakok kertje!

A Liget Budapest projektnek köszönhetően hamarosan elindul a Városliget régóta várt táj- és kertépítészeti megújításának első üteme, aminek köszönhetően márciusig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengén látók pihenését és kikapcsolódását szolgáló csaknem egyhektáros parkrészlete.

A vakok kertje eredetileg 1972-ben létesült, így – csaknem negyedszázad elteltével – időszerű a rendbehozatala, korszerűsítése, hiszen számos, a vakokat és gyengén látókat segítő intézmény és szervezet működik a környezetében.
Annak érdekében, hogy a park a speciális használói igénynek teljes körűen megfeleljen, már a tervezési fázisban számos egyeztetést folytattak az érintett szervezetekkel. A Ligetet megújító tájépítészeti pályázaton győztes Garten Studio által kezdeményezett megbeszéléseken, illetve a Persányi Miklós miniszteri biztos által összehívott Liget Park Fórumokon is számos javaslat érkezett, illetve több civil szervezet is kifejthette álláspontját a fejlesztéssel kapcsolatban, amelyek bekerültek a végleges tervekbe.


A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utak és körutak újjáépülnek

A Városliget Zrt tájékoztatása szerint a felújítás során a kert elkerítettsége megmarad, természetesen továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, amely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak. A kert meglévő alapstruktúrája megmarad, azonban a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt, sugárirányú utak és körutak megújulnak. Mindezek mellett egy új parki sétány is épül, és a kert különböző építményeit (támfal, korlát, pergola, vízarchitektúra) is felújítják.

A beléptetés egyedi kártyás rendszer segítségével történik, mely a jelenleginél biztonságosabb és kényelemesebb hozzáférést biztosít a látogatóknak

Az elbontott, rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó, akadálymentes épületet húznak fel, amelyben akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kapnak. A kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolására beépített szekrények készülnek. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A támfalak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban.
A játszó- és sportrész a kert nyugati oldalára kerül, így az épülettől és a mellette lévő pihenőzónától távolabb lesznek a zajosabb kerti funkciók, mint a speciális asztalitenisz, lengőteke, hinta és egyéb eszközök. A játszórész színezett gumiburkolattal elkülönített részén egy homokozó is helyet kap, és a területen kültéri zenélő játékok is létesülnek. A halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemmel készülnek a tervezők.
A munkálatok október végén indulnak, és a parkot várhatóan jövő márciusban már használatba is vehetik a vakok és gyengén látók.


Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.