2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb XXI.kerület

Megújult a tüdőgondozó

Átadták a teljesen felújított tüdőgondozó épületét, ahol mostantól új röntgenberendezések állnak a betegek rendelkezésére. Az intézményt két hónap és egy nap alatt újították fel a Csepeli Városgazda munkatársai közreműködésével.

A csepeli tüdőgondozó épülete hetven éve, 1947-ben Egészségházként nyitott meg, majd 1948-tól szülőotthonként működött. A mostanra igen leromlott állapotú tüdőgondozó 2016-ban csaknem 18 ezer beteget látott el, a tüdőszűrések száma pedig 15 ezer volt.  A felújítást augusztusban kezdték el, miközben a tüdőszűrő a Tóth Ilona rendelőintézetbe költözött. A munkálatok 30 millió forintba kerültek.


– Felújították az intézmény összes helyiségét, kicserélték a fal- és padlóburkolatokat, vadonatúj utcafronti nyílászárókat építettek be – fogalmazott Borbély Lénárd polgármester. – A bejáratot úgy alakították ki, hogy a mozgássérültek is könnyen az épületbe juthassanak, emellett akadálymentessé tették a vécé használatát. A vizesblokkok új burkolatot, berendezéseket és szerelvényeket kaptak, a mennyezeten kicserélték a lámpákat. A rendelőkben korszerű bútorokat, számítástechnikai eszközöket helyeztek el. Rendbe tették az udvart, ahol a földcsere után növényeket ültettek. Borbély Lénárd megemlítette, hogy a jövő nyárra klímaberendezéssel is ellátják az épületet. A csepeli egészségügy Budapest élvonalában van.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő hozzátette, az Egészséges Budapestért Programban szerepel, hogy a csepelieket is ellátó Jahn Ferenc Kórház 3 milliárd forintot kap fejlesztésekre az idén, és szeretnék korszerűsíteni a Weiss Manfréd Kórházat is. A tervek között szerepel, hogy egy diagnosztikai központot hozzanak létre Csepelen.


Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.