2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Sopron

Megyesi Schwartz Lúcia nagyszabású koncertre készül

A közeljövőben ismét fellép Sopronban Megyesi Schwartz Lúcia opera-énekesnő, akinek rokonai is laknak a leghűségesebb városban. A művésznő karrierje során a világ számos országában vendégszerepelt már, és olyan világsztárok voltak a partnerei, mint Gérard Depardieu.

Az opera-énekesnő, ha nem színpadon áll, négy fiának él
Fotó: MSL

– Kezdjük a soproni kötődéssel. Köztudottan szívesen jön hozzánk… Milyen szálak fűzik a városhoz?
– A városhoz gyakorlatilag a soproni Megyesi Schwartz család révén kapcsolódom. Ükapám az Esterházyaknak volt a jogtanácsosa, dédapám pedig a leánygimnázium igazgatójaként dolgozott. A mi águnkon nagyapám, Megyesi Schwartz Pál a kapuvári kórházban a szárazjéggel való gyógyítást fedezte fel, és sokáig főorvosként tevékenykedett ott. Mind a helyi temetőben nyugszanak.  Bár Pécsett születtem, de Sopronba mindig nagy örömmel jövök. Kicsit úgy érzem, mintha hazajárnék. Rokonaim is élnek a városban. Minden év augusztusában összegyűlünk, van, hogy száznál is többen, és emlékezünk az őseinkre, így tartjuk a kapcsolatot. Az elmúlt években koncertjeim során nem jutottam el ide, de november 1-jén Mozart Requiemje kapcsán igen, és januárban visszatérek.
– Mivel készülnek akkorra?
– A januári koncerten Kóczán Péter felkérésére énekelek. Brahms nagyon kedves a lelkemnek és a hangomnak is. Külön öröm, hogy Péter brácsaművész, így Brahms brácsadalait adjuk elő, Csillagh Katalin zongoraművész közreműködésével.


– Mit tart karrierje legfontosabb állomásainak?
– Nem tudom, hol kezdjem, mert annyira széles a skála. Egyik nagy mérföldkő volt az életemben, hogy Németországban egészen fiatalon Carment énekelhettem, aztán a philadelphiai operaházban a Hamupipőkét. Japántól Argentínán és Finnországon át sok-sok helyen dolgoztam. Játszottam például Olaszországban, Németországban, Spanyolországban, most készülök Kazahsztánba. Emellett természetesen az itthoni mikrokörnyezet is meghatározó számomra. A kis templomunkban minden évben adventi koncertet adok. Ez egy teljesen más, intim közeg, de fontosnak tartom, hogy örömet adjak az embereknek. Az opera műfajában huszonhárom éve mozgok, sok nagy sztárral álltam már egy színpadon. Úgy érzem, megkaptam azokat a szerepeket, amelyek a hangomhoz illenek. Ugyanakkor azt gondolom, van még előttem: a jövőben szeretnék Bellini és Donizetti művei felé nyitni. De legutóbb például egy ritkán játszott Bach-kantátában énekeltem, aminek szintén nagyon örülök.

– Sok helyen megfordult a világban. Van egy állandó hely, ahol négygyerekes anyukaként otthon lehet?
– Valóban elég változatos az életem. Vasadon élünk, egy Budapest melletti kis faluban. Négy fiam van, akiknek az iskola mellett mindennap a különböző sport- vagy zenei elfoglaltságokra is oda kell érniük. Nem egyszerű ezt összehangolni. Óriási felelősséggel jár a gyereknevelés. Mindemellett a színpadon nem lehet rám írva, hogy négy gyermekem van, és éppen fáradt vagyok, mert nem aludtam. A színpadon csillogni kell, és „hangilag” professzionálisat nyújtani. Próbálok mindennek megfelelni, amihez sok segítséget kapok, mert egy összetartó, nagy család vagyunk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.