2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Hódmezővásárhely

Méltó „bosszúállás” a libákon Mártonért

Mulatsággal, libahajtással és -torral spékelték meg Márton napját – a hódmezővásárhelyi Károlyi Házban így vettek revánsot a gágogó népségen, amiért elárulták a későbbi szentet.

„Aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezni fog.” Talán mindenki ismeri ezt a népszokást, de hogy pontosan mi az eredete, nem árt tisztázni. A hagyomány két dologra vezethető vissza. Az egyik tulajdonképpen egy történet, amely Szent Márton alakjához kapcsolódik.


Márton napjától elválaszthatatlan a liba

Ugyanis amikor a későbbi Szent Mártont tours-i püspökké akarták avatni Franciaországban, elbújt, mert olyan szerény volt, hogy nem akarta vállalni ezt a tisztséget. Márton egy libaólban bújt el, de a szárnyasok elárulták.

Három libát hajthattak a gyerekek. Némelyek egész ügyesen bántak az állatokkal.

Egy prózaibb magyarázat is húzódik a népszokás mögött. A liba hizlalása a XIX. századi Magyarországon már nagyon elterjedt volt. Ez a munka november elejére ért be, ekkor már le lehetett vágni ezeket az állatokat. A hagyományos libából készült ételek közé tartozott, tartozik ma is a ludaskása (ezen a rendezvényen is ezt fogyasztották), de pecsenyének is gyakran megsütötték.

A libákon tehát úgy álltak bosszút a Károlyi Házba ellátogatók, hogy elfogyasztották őket. Ha ez nem lenne elég, a faj három büszke példányát jól meg is kergették a gyerekek, ugyanis gyakorolhatták a libahajtást. A ludak rendesen menekültek az őket pálcával kergető gyerkőcök elől, de kisebb segítséggel mindig visszajutottak a karámba. A csapatban akadt olyan gyerek is, aki úgy hajtotta a libát, mintha mindig ezt csinálná.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.