2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Extra

Stadler József esküvőjére készült halála előtt

Gyászba borult Akasztó: tegnap hajnalban a dunaújvárosi kórházban 66 éves korában elhunyt Stadler József. Az akasztói juhászból lett vállalkozónak rengeteg terve volt, többek között szerette volna elvenni menyasszonyát, de két hete agyvérzést kapott és többé nem ébredt fel. 

„Igaz a hír, tényleg elment Józsi bácsi?” – kérdezték sírva az emberek Akasztón. A falu gyászba borult: tegnap hajnalban a dunaújvárosi kórházban elhunyt Stadler József. Mint arról a Lokál beszámolt, az akasztói vállalkozó két hete Solton, a Kurta Kocsmában dedikálta önéletrajzi könyvét, amikor súlyos agyvérzést kapott, kómába esett és többé nem ébredt fel.


Józsi bácsi barátja elárulta, hogy a vállalkozó ugyan Hartán váltotta meg a sírhelyét, de nemrég úgy döntött, ha eljön az idő, Akasztón szeretne megpihenni, hiszen ott lett sikeres vállalkozó, ott volt legboldogabb a családjával.
„Szombaton fél tizenkettőkor Akasztón, római katolikus szertartás szerint temetjük el Józsit. Az utolsó pillanatig azért dolgozott, hogy visszaszerezze a stadionját, a földjeit, a halastavát. Abban bízott, a bíróság hamarosan megítéli neki a 400 millió forintos kártérítést, amiből felújította volna a híres akasztói stadiont. Azt tervezte, amint birtokba veszi a stadiont, levág öt birkát és óriási ünnepséget csap, amire meghívja a barátait. Sajnos ezt már nem érhette meg” – tette hozzá a barát.

Stadler József korábban arról beszélt a Lokálnak, hogy élete három legnagyobb kihívására készül. – A legfontosabb, hogy a bíróságon bebizonyítsam az ártatlanságomat. Azután visszaszerzem a stadiont és feleségül veszem a menyasszonyomat – sorolta Józsi bácsi. Akkor azt is elárulta, hogy már megírta a végrendeletét, amelyben sok mindent nem hagy a gyerekeire és a menyasszonyára.


De ki volt az az akasztói juhász, aki a puszta közepén, nyolc általánossal a birkanyája mellől olyan ívű karriert futott be, amiről sokan álmodni sem mernek? Stadler a házától kőhajításnyira egy stadiont épített, labdarúgócsapata feljutott az első osztályba. Előtte gyapjúval, bőrrel, borral és szőlővel kereskedett, majd felvásárolta a betétdíjas sörösüvegeket. Utóbbiak eladásából hatvanmillió forintot keresett. Büszkén emlegette, hogy amikor betört az orosz piacra, nyolcvanezer vagon árut szállított keletre. Józsi bácsinak a munka mellett is jutott ideje arra, hogy a gazdasági egyetemek, főiskolák hallgatóinak meghívására előadást tartson. A diákok imádták az anekdotáit, itták minden szavát az egykori juhásznak.

„Akkoriban vezető politikusok – közöttük Torgyán József is – sorban álltak az irodám előtt. Volt, aki tanácsot kért tőlem, volt, aki pénzt. Szerbiába pénzügyminiszternek hívtak, de nem mentem, mert magyar vagyok, a hazám szekerét akartam tolni” – mondta egykor Stadler József, aki világéletében kerülte a luxust, mondhatni, puritánul élt. Milliárdosként a stadionjában lakott, de amikor földönfutó lett, akkor is mindig ugyanazt az aranyláncot viselte, amit a barátnőjétől kapott. Legutóbbi szabadulása után akasztói barátja irodaházába költözött, ahol a vécé és a zuhanyzó a folyosó végén volt.

Összesen hat évet volt börtönben
A juhász életében a mélypontot az adóhatósági vizsgálat jelentette, amelynek során megállapították, hogy Az utolsó vacsora című festmény forgalmi adóját jogtalanul igényelte vissza. Ezután egyik büntetőügy követte a másikat, összesen 18 év szabadságvesztéssel sújtották, ebből hatot le is ült. Legutóbb a Kecskeméti Törvényszék költségvetési csalás miatt első fokon öt év börtönre ítélte. A nagybeteg Józsi bácsi következetesen tagadta, hogy bűncselekményt követett el. Abban reménykedett, hogy a másodfokú tárgyaláson sikerül tisztáznia magát. Sajnos ezt már nem érhette meg.

Cukorbetegséggel és magas vérnyomással küzdött: Stadler tizanhatféle gyógyszert szedett

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek