2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Békéscsaba

Mestereket avattak az iparkamaránál

Mintegy 90 új mester tette le a fogadalmat november közepén a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) által szervezett ünnepélyes mesteravatón Békéscsabán.

A több mint 200 fő részvételével zajló eseményen köszöntőt mondott dr. Orosz Tivadar, az iparkamara elnöke. Orosz Tivadar beszédében elismeréssel szólt a mesterek teljesítményéről, akik a munka és család mellett, valamint többéves szakmai tapasztalattal vállalták, hogy újra iskolapadba ülnek, hogy megszerezzék a mesterlevelet. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a gazdaság egyik legnagyobb problémája a munkaerőhiány, ami szorosan összefügg a mesterképzéssel is, hiszen sokan azért vágnak bele, hogy tanulót fogadhassanak és taníthassanak. Békéscsabáról 22-en, Orosházáról és Mezőberényből hatan, Békésről öten, Gyuláról és Szarvasról négyen vették át a mesterlevelet és tették le az esküt ezen az estén. A megye számos települése mellett az ország más részeiből érkezett szakemberek is megszerezték a végzettséget az iparkamaránál.


A mesteravatón a legújabb mesterek egy-egy példányt kaptak abból a kiadványból, amelyet az iparkamara készített. A Mesterlevél 2017 című könyv tartalmazza mindazok névsorát, akik november 15-ig mestervizsgát tettek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, azaz 15 szakmában 116-an. A fotókkal illusztrált kiadványban továbbá hatvanegy mesterrel és gyakorlati oktatóikkal készült interjú olvasható, azok közül, akik a kamara által szervezett tanfolyamokon részt vettek. 11 szakma képviselői vallanak családról, szakmáról, a vállalkozói és munkavállalói lét szépségeiről, nehézségeiről. Érdekes, izgalmas, olykor drámai életutak rajzolódnak ki belőlük.

Gazdasági vonatkozások

Mint ismert, Békés megye gazdasági mutatóit tekintve sereghajtó az országban. Ám a megye vállalkozásai, gazdálkodó szervezetei, a szakképzés terén mutatott aktivitása országos átlagon felüli. Ez megmutatkozik a mesterképzésben is. Nagy az érdeklődés, ami mögött éppen az a szándék áll, hogy a tanulók fogadásához szükséges képzettséget kívánják megszerezni a szakemberek. Nagyon sok vállalkozó abban a reményben fogadna tanulókat, hogy a későbbiekben a hiányzó munkaerőt így pótolná, maga tanítaná ki a majdani munkavállalót.
Jelenleg 486 aktív gyakorlati képzést szervező 55 szakképesítésben összesen 937, határozattal rendelkező gyakorlati képzőhely van. Ennél több csak Hajdú-Bihar megyében és Pécsett van. Közel kétezer tanulószerződés van a megyében, amellyel kapcsolatban az iparkamara vállalja a garanciát (a kamarai garanciavállalás három évre szól). A szakképesítésben a top 10-ben a pincérszakma áll az élen, ezt követi az ápoló, gyakorló ápoló, majd a hegesztő, szakács, eladó, gépi forgácsoló, cukrász, szociális gondozó és ápoló, kőműves és hidegburkoló, valamint a kozmetikus.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.