2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Székesfehérvár

Mestereket, szakembereket ismertek el

Négy szakmákban 35 új mestert avatott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kormányhivatal dísztermében. Az ünnepségen átadták a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj, az Iparos Mester Vállalkozói Díj, valamint a Kiváló Szakember Díj elismeréseket is.

Autószerelő, ács-állványozó, kereskedő és gépi forgácsoló szakmákban 35 új mestert avattak a kormányhivatal dísztermében. Az ünnepségen átadták az FMKIK által alapított gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj, az Iparos Mester Vállalkozói Díj, valamint a Kiváló Szakember Díj elismeréseket is. Köszöntötték a WorldSkills (2017, Abu-Dzabi) szakmai verseny Fejér megyei kiválóságait, valamint a Magyar Kézműves Remek 2017 pályázat megyei díjazottjait.
A mestereket, díjazottakat Spányi Antal megyéspüspök áldással köszöntötte. Az ünnepségen tiszteletét tette és a résztvevőket köszöntötte Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is.


A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a szakemberek számára a szakmai fejlődés lehetőségét és a tanulók képzéséhez szükséges ismereteket Fotó: kamara

– A mesteroklevél nem csupán presztízse és a vele járó tudás és rang miatt értékes. A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a szakemberek számára a szakmai fejlődés lehetőségét és a tanulók képzéséhez szükséges ismereteket. A mestervizsga-felkészítők és -vizsgák szervezése kiemelt fontossággal bír, hiszen a duális képzésben a tanulók gyakorlati képzését, oktatását 2015. szeptember 1-jétől mesterek végezhetik – fogalmazott Simon László.
Ünnepélyes keretek között került sor a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj átadására is. A díjat az iparitanuló-képzésben, a duális képzésben jelentős szerepet vállaló Gruming László, a Motor Mechanic Autószerviz Kft. ügyvezetője vehette át. A díjazott szakképzésben nyújtott munkája példaértékű, a duális képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában játszott szerepe meghatározó.
Hét vállalkozó nyerte el az Iparos Mester Vállalkozói Díjat. A díjazottak olyan egyéni vállalkozók, akik évtizedek óta valamelyik klasszikus szakmában tevékenységükkel szakmai rangot értek el, elismerést vívtak ki, munkájuk példaértékű. A díjazottakat az FMKIK-hoz beérkezett ajánlások alapján választották ki.

Idén első alkalommal adományozta az FMKIK a Kiváló Szakember Díjat példaértékű és kiváló szakmai tevékenység elismeréseként. Két szakember, Csordás Gyula és Sárvári Ádám kapta az elismerést. A díj adományozásával a kamara példát kívánt állítani a fiatalok, szakmai közösségek és vállalati szakemberek számára.
Egy bronzérmet és kilenc kiválósági érmet nyertek a magyar versenyzők a 2017-es WorldSkillsen, Abu-Dzabiban. A nyertesek között két Fejér megyei diák is van, kiválósági érmet nyert Liszi Roland bútorasztalos és Stadler Bence épületasztalos.


Idén tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyar Kereskedelmi és
Iparkamara (MKIK) a Magyar Kézműves Remek pályázatot. Fejér megyéből két alkotást díjaztak. Díjat nyert a Magyaralmási Agrár Zrt. „Pater kézműves sajt” című pályamunkája, valamint a szabadbattyáni Sáringer Éva kézműves pályaműve, „Népi díszítésű tükör, népi díszítésű leveles ládika” címmel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.