EUR: 344,43 Ft
CHF: 318,22 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Program Zalaegerszeg

Mi leszel, ha nagy leszel?

A kamaszok nagy részének fogalma sincs, mivel szeretne foglalkozni a jövőben – erre a gondolatra alapozva október végén az Apáczai Csere János Művelődési Központ biztosított helyszínt a háromnapos rendezvénynek, ahol  diákok tekinthettek be a szakmák és mesterségek világába. A programsorozatot, amelyet fórumbeszélgetésekkel, bemutatókkal, önértékelő pályaorientációs számítógépes programokkal, hiányszakmák ismertetésével tarkítottak, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg.

Fontos tudni, ki miben jó, miben a legjobbak a képességei, mit szeret szívesen csinálni, milyen dolgok motiválják az életben. Nincs annál rosszabb, mint kényszerpályán ledolgozni egy életet, ha rosszul választottunk szakmát. Van, akinek lételeme a pörgés, kedveli a változatosságot, vannak, akiket a nyugalmas, monoton tevékenységek tesznek teljessé. A szakmacsoportonként kialakított standokon szakképzők és munkáltatók közreműködésével gyakorlatorientált bemutatók keretében nyílt lehetőség az egyes tevékenységek kipróbálására.


– A mai fiataloknak szerencséjük van, hiszen bármilyen szakmát választanak, biztosan el tudnak helyezkedni benne, hiszen az ország gazdasága jelenleg 3,5–4 százalékos növekedést mutat, ami azt jelenti, hogy napjainkban hazánkban több mint négymillió ember dolgozik, a munkát keresők aránya pedig 200 ezer alá csökkent – emelte ki nyitóbeszédében Vigh László. Az országgyűlési képviselő pozitív hírként értékelte, hogy a multinacionális vállalatok, valamint a kereskedelmi cégek kénytelenek emelni a fizetéseket, hogy megtartsák az elvándorló munkaerőt. Véleménye szerint elkezdődött egy növekedő bérspirál, amely lassan közelít az európai uniós bérekhez. Az elmúlt évekhez képest a lakáspiac is beindult, ez azt jelenti, hogy egyre több új ház épül, ami újabb munkahelyeket generál. Egy-egy ház építése akár 80 szakmát is aktivizálhat egy projekten belül. Az informatika, a digitalizáció, az elektronika ismerete ma már fontos tényezője a XXI. századi munkavégzésnek, a képviselő ezért is tartja fontosnak az ez irányú képzéseket. A várhatóan 250 hektáron, 40 milliárdból épülő, európai szinten is egyedülálló járműipari tesztpálya – ahol hagyományos és önvezető járműveket fejlesztenek és tesztelnek majd –, valamint hatalmas iparterületek állnak rendelkezésre a már érdeklődő közel 30 vállalat számára, ami szintén rengeteg fiatalnak ad munkát a jövőben.

– Út- és iránymutatás ez a rendezvény a jó választáshoz – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, aki szerint Zalaegerszeg a lehetőségek városává fog válni a következő években, ahol mindenki megtalálja a jövőjét. A legfrissebb statisztikák szerint  2,8 százalékos a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy aki dolgozni akar, az tud is dolgozni városunkban. A fejlesztések tükrében fontosnak tartja, hogy jól válasszanak a fiatalok szakmát, és majd Zalaegerszegen kamatoztassák tudásukat, hiszen a tesztpálya mellett döntés született arról is, hogy Magyarországon az ötödik generációs, azaz az 5G mobilhálózatnak szintén Zalaegerszeg lesz a tesztvárosa, ami fantasztikus lehetőség mindenki számára. Hamarosan bekapcsolódunk a világkereskedelembe, hiszen tízmilliárd forint értékben két kutatás-fejlesztési és egy logisztikai is beruházás indul – foglalta össze a polgármester.


A programon Szakmák, mesterségek világa címmel a hiányszakmákat bemutató művészeti pályaműveket tekinthettek meg az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek