EUR: 317,93 Ft
CHF: 280,66 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Migránsbandák fenyegetik Koppenhágát

Másod- és harmadgenerációs migrációs hátterű bűnbandák tartják rettegésben Dánia fővárosát, Koppenhágát. A leszámolások sokszor lövöldözésbe torkollnak, ahogyan az a minap is történt. A halálos áldozatokat is követelő bűnözés mögött szakértők szerint a külföldiek nem megfelelő integrációja áll.

Koppenhága egyes városrészeiben az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbá váltak az utcai harcok a különféle bűnbandák között. A bandák tagjai jellemzően olyan sokadik generációs bevándorlók, akiknek nem sikerült megfelelően integrálódniuk a dán társadalomba. A veszély olyannyira jelentős, hogy a rendőrség ezekben a városrészekben arra kérte a fiatal férfiakat, hogy sötétedés után ne menjenek az utcára. Többek között azért se, mert a bandatagok sokszor csak hevenyészett személyleírást kapnak a likvidálásra kijelölt személyekről, így az ártatlan civilek is veszélyben vannak.


fotó: Profimedia

A bandaháborúk Svédországba is átgyűrűztek. Az egyik legnagyobb, főleg dán migránsokból szerveződött csapat, a Loyal to Familia már Malmőben is megjelent, így nemzetközi bűnszervezetről beszélhetünk.

A Loyal to Familia vezetőjét, a pakisztáni migráns Shuaib Khant már többször gyanúsították fenyegetéssel, zsarolással, a lakosság és a rendőrség terrorizálásával, de a dán bíróság elutasította, hogy kitoloncolják Pakisztánba.


Fotó: Youtube

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök megígérte, hogy kormánya lecsap az országban tevékenykedő bűnbandákra, miután az elmúlt hét kedden este Koppenhágában egy lövöldözés során egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. Ez már a sokadik hasonló fegyveres leszámolás Dániában, a Financial Times szerint az utóbbi időben szinte hetente követnek el hasonló bűncselekményeket – írta a 444.hu.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök (MTI/EPA/Uffe Weng)

Szakértők szerint a bandák tagjai úgy érzik, kirekeszti őket a dán társadalom. A miniszterelnök tragédiának nevezte a keddi lövöldözést, és azt mondta, a rendőrség harcol az ilyen bűncselekmények ellen. Fogadalmat tett, hogy a parlamentben olyan jogszabályokat fogadnak el, amelyek alkalmazásával megszüntetik az okokat, amelyek a bűnbandákba terelik a fiatalokat.

A kormány elfogadott egy akciótervet, melynek keretében szigorúbb büntetéseket szabnak ki a fiatalkorú bűnelkövetőkre és a bűnbandák beszervezéseit gátló szabályokat is bevezetnek. Ezenkívül jelentést készítenek arról, hogyan lehetne segíteni a külföldiek, valamint a második és harmadik generációs bevándorlók integrációját.

Kriminológusok szerint a mostani helyzet évtizedes problémák következménye, amelyeket a dán vezetés és a társadalom egésze sokáig a szőnyeg alá söpört, most azonban már mindenképp foglalkozni kell a megoldásukkal.

A dán kormány egyébként szeptemberben elrendelte, hogy a határvédelmet és a magasabb terrorfenyegetettségű épületek védelmét a hadsereg vegye át, ugyanis a bandaháborúk miatt egyre több rendőrre van szükség. Emellett az igazságügyi miniszter egy rendészeti szigorító csomagot is benyújtott a törvényhozásnak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.