EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb V.kerület

Milliomosok a művészet szolgálatában

Eddig soha nem publikált dokumentumok felhasználásával írta meg Molnos Péter történész a XX. századi híres műgyűjtőkről szóló könyvét, amelyet a Kieselbach Galériában mutattak be.

Öt olyan műgyűjtőről írta Molnos Péter az Elveszett örökség – Magyar műgyűjtők a 20. században című kötetét, akiknek a kollekciója a maguk korában a világ legkomolyabb gyűjteményeibe is beleilleszthetők lettek volna. Ez az öt ember: Andrássy Gyula, Kohner Adolf, Nemes Marcell, Herzog Mór Lipót és Hatvany Ferenc. Andrássy Gyula jelentős szerepet töltött be a magyar képzőművészet XX. századi szervezésében. Példaértékű az a szellemi hagyaték, amit a múzeumszervezésben, a magyar művészetszervezésben, a „franciák behozásában”, az ízlésben, a minőségben ifjabb Andrássy Gyula képviselt. Hatvany Ferenc gyűjteménye is a nemzetközi minőséget képviselte annak idején. Az ő gyűjteményében egyszerre volt benne a művészet és a minőség, ráadásul vagyonos emberként kötelességének tartotta a gyűjtéssel az ország gyarapítását.


Az Elveszett örökség című kiállítás november 26-ig látható a Kieselbach Galériában (V. Szent István körút 5.)
Fotó: MTI

A szerző, Molnos Péter elmondta, hogy több mint 17 éves kutató- és másfél éves írói munka eredményeként jött létre a kötet. A téma akkor kezdte el érdekelni, amikor a gyűjtés során megtalálta Kohner Adolf kollekciójának 1920 környékén íródott leírókartonjait, amelyeken a kiállítási adatok mellett Van Gogh Olajerdő, Gauguin Hívás című képe, Cézanne Csendélet fekete órával, Renoir Szajna partján című műve is szerepelt. Hozzátette, hogy a képek szétszóródtak, külföldre kerültek. Például Cézanne műve egy görög hajómágnáshoz került, míg Gauguin képe egy Las Vegas-i kaszinómogulhoz.

A kötet megjelenését a miniszterelnökség támogatta. Az eladásából származó bevételt jótékonysági célra, a Bátor Tábor támogatására fordítják.


A kötet megjelenéséhez kapcsolódva kiállítást nyílt a galériában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek