EUR: 321,25 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Minden idők legdrágább, árverésen elkelt filmes relikviája lett a Tiltott bolygó robotfigurája

A mozifilmes kellékek esetében árverési rekordot jelentő 5,3 millió dollárért (1,4 milliárd forint) cserélt gazdát egy New York-i aukción a Tiltott bolygó című 1956-os sci-fi klasszikus több mint két méter magas robotfigurája.

A Bonhams aukciósház keddi közlése szerint Robby the Robot (Robi a robot) ezzel maga mögé utasította a korábbi rekordert, a Humphrey Bogart főszereplésével készült A máltai sólyom című 1941-es film valamivel több mint 30 centiméteres sólyomszobrát, amely 4 millió dollárért kelt el egy aukción, és még Marilyn Monroe 4,6 millió dollárért gazdát cserélt legendás fehér ruháját is túlszárnyalta a Hétévi vágyakozás (1955) című filmből.


“Robi, a robot egyike az amerikai kultúra azon szimbólumainak, amelyek beleivódtak a DNS-ünkbe” – jegyezte meg közleményében Catherine Williamson, az aukciósház szórakoztatóipari relikviákkal foglalkozó részlegének vezetője.

Az üvegkupolaszerű fejjel és mozgatható végtagokkal, köztük egymásra pakolt bowlinggolyókra emlékeztető lábakkal rendelkező robot Dr. Morbius odaadó szolgálóját alakította a Tiltott bolygóban, és nem egyszer ellopta a show-t a film jeleneteiben száraz humorával és a beszéde közben felvillanó testrészeivel.

A három részből álló robotot annak idején nagyjából 100 ezer dollárból építették meg, amely összeg ma már csaknem egymillió dollárnak felelne meg.

A robot új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.