EUR: 344,64 Ft
CHF: 318,38 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Pécs

Minden nő álmát valóra váltja

Mérnökként kezdte, de ért a logisztikához is, végül egy olyan irányt választott, amivel szinte minden nőt boldoggá tud tenni. Vagy legalábbis nagyon igyekszik. Kozarics Viktor tizenkét éve kezdett el esküvőket szervezni, ma már ruhákat is tervez. Viktor az egyetlen olyan férfi Pécsett, akinek a keze alatt arává válnak a lányok.  

Három gyerek, feleség és több mint száz saját készítésű ruha

Családos emberként, három gyerek mellett napi négy-öt menyasszony kívánsága sokunknál kiverhetné a biztosítékot. Kozarics Viktornál viszont ez egészen másképp működik. A pécsi mérnököt – aki ruhatervezőnek és esküvőszervezőnek állt – inspirálja a feladat.


– Ha belépnek a lányok a szalonba, először meglepődnek, hogy egy férfi előtt kell levetkőzniük és ruhákat próbálgatni, de aztán megszokják a helyzetet, hiszen ez a munkáról és a szakmáról szól, semmi másról – szögezi le az elején Viktor, aki feleségével kezdte el a családi vállalkozást Pécsett.

Bár Viktornak van már egy saját varrónője, de ha kell, simán beül a gép mögé

Mérnökből lett tervező

Viktor fejében 10-12 éve fogalmazódott meg az ötlet, hogy az egészségügyben dolgozó feleségével munka mellett belevágnak az esküvőszervezésbe is. Szerinte Pécsett akkor még kevesen foglalkoztak ezzel. A menyasszonyok pedig imádták őket, ezért a vállalkozásukat rögtön bővítették is, igaz, kicsit másképp, mint ahogy megszokott. Viktor elkezdett ruhákat tervezni.


– Két évig rendeltünk a menyasszonyoknak katalógusokból ruhát, de így nem tudtak a lányok egyediek lenni. Úgy döntöttem, készítek nekik olyat, amilyet szeretnének, és ami nekem is tetszik – mondja Viktor, aki azelőtt sosem foglalkozott ilyesmivel, azonban gyorsan belejött az új munkakörbe.

Minden évben új kollekcióval áll elő

Nem használ számítógépet, papírra dolgozik

A családos férj papírt és ceruzát ragadott és megpróbálta a lányok álmát valóra váltani. Férfi szemmel és férfi kritikával ez könnyebben ment, mint gondolta.

– Ha egy menyasszonyt egy másik nőnek kell szépen felöltöztetnie, akkor mindig benne van a pakliban, hogy egyikük féltékeny lehet a másikra. Kialakulhat egyfajta rivalizálás, persze ez ritka, de annál bosszantóbb, ha a nagy napról van szó – teszi hozzá viccesen Viktor. Egy férfitól egy nő viszont jobban elfogadja a kritikát.

A nagymamától tanult varrni

Bár Viktor azelőtt sohasem foglalkozott ruhatervezéssel, kiskorában a nagymama Singer varrógépe jó alapot adott neki. A lányunokatesók között fiúként ő volt az egyetlen, aki odafigyelt a nagyi kézimunkáira és szavaira. Könnyen megtanult horgolni, kötni és varrni is.

– Ez akkor nem volt tudatos, egyszerűen érdekelt, amit a nagymama mondott. Ma pedig nagy hasznát veszem, sőt így visszagondolva, lehet, hogy ez is közrejátszott abban, hogy most ruhatervezőként dolgozom – mondja Viktor.

Viktor és a marketing

Viktortól egyébként nem áll messze a marketing sem. Olyan pécsi modellekkel, fotósokkal és videósokkal vette körül magát, akik Pécsett ismert és elismert szakemberek. Szóval jó példa arra, hogy helyben, helyiekkel hogyan lehet igazán helyit és jót alkotni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.