2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

14 milliárd forintból újul meg a fővárosi Uzsoki utcai kórház

Az intézmény Egészséges Budapest Programból tervezett fejlesztési összköltsége megközelíti a 14 milliárd forintot, amelyből 2 milliárd forint már rövid távon megvalósuló fejlesztés. Az Egészséges Budapest Program keretében új klinikai és rehabilitációs tömb épül, valamint számos részleget felújítanak.  Az intézmény idén 1,5 milliárd forintból teheti még színvonalasabbá a betegellátást.

Az Uzsoki utcai kórház az ország második legnagyobb onkológiai központja. Még ebben az évben tovább fejlesztik az onkoradiológiai osztályt.


819 milllió forintból a daganatos betegségek kezelésében használatos sugárterápiás lineáris gyorsítót vásárolnak, amelynek köszönhetően jelentősen rövidül a besugárzási idő. Az új eszköz fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát. A készülék további előnye, hogy a szabálytalan alakú daganatok kezelése során minimális dózisterhelést ad csak az egészséges szöveteknek. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni a légzés miatt elmozduló daganatot.

Itt kell megemlíteni, hogy az Uzsoki utcai kórház nemrég az onkológiai ellátás során használatos, a kemoterápiás gyógyszerek előállítását végző citolaborral is bővült, amelynek beszerzésére állami pályázaton nyert 130 millió forintnyi támogatást a kórház. A kemoterápia során használt gyógyszerek előállítása komoly veszélyt hordoz mind a készítő személyzetre, mind a betegre nézve, az új labor ezt a kockázatot minimalizálja. A rendszer informatikailag vezérelt, amelynek köszönhetően csökkenti a dolgozók körében tapasztalt egészségkárosodás mértékét, és a legmagasabb biztonsági követelmények mellett a dózis pontosan meghatározható, és közel 10 százalékos gyógyszer-megtakarítás is elérhető.


Az onkoradiológiai terület fejlesztésén túl további 545 millió forintot fordíthat az intézmény a korábbi építészeti programokból kimaradt betegellátó területek fejlesztésének tervezésére, és az előzetes számítások szerint összességében 14 milliárd forintos fejlesztés előkészítésére.

Új klinikai és rehabilitációs tömb épül, utóbbiba költöznek a Hungária körúti telephely ellátásai. Az elavult, gazdaságtalan fenntartású épületeket elbontják. Az onkológiai szárnyat felújítják, és új logisztikai tömböt is kialakítanak. Egy tömbbe költözik az onkológiai ellátás, a belgyógyászati és tüdőgyógyászati épületeket megújítják. A belső betegutakat átszervezik, és akadálymentesítik. Országosan egyedülálló 24 órás sport-trauma ügyeletet terveznek a kórházban, amely lehetőséget biztosít az egynapos műtétek megvalósítására is.

Összesen 11 ezer négyzetméternyi épületet újítanak fel és 60 ezer négyzetméternyi épületet komfortosítanak. A program megvalósulásával a központi telephelyen kizárólag felújított vagy új épületek szolgálják a betegellátási feladatok végzését. A betegellátást szolgáló helyiségek mindegyike klimatizálttá válik.

Munkaerőhiány megszüntetése

A kormány számára ugyanilyen fontos, hogy az egészségügyi munkaerőhiányt is orvosolja. A betegellátás javítása érdekében fontos az is, hogy legyen több és jobban megbecsült egészségügyi dolgozó. A kormány erre is jelentős energiát és pénzt fordít: 2012 óta 400 milliárdot különített el az egészségügyi dolgozók béremelésére.

Többéves béremelési program indult 2016-ban az ápolóknak, szakorvosoknak és szakgyógyszerészeknek.  Az ápolóknak 2016 és 2019 között átlagosan 65%-kal emelkedik a bére. A szakorvosoknak és szakgyógyszerészeknek két év (2016-2017)  alatt 207 ezer forinttal nő a bére. A mentők bére 2016 és 2018 között 67 %-kal emelkedik.

Novembertől bruttó 100 ezer forint alapbéremelésre számíthatnak a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek, a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók pedig 12 százalékkal több fizetést vihetnek haza decembertől. Ezúttal a szakvizsgával nem rendelkező orvosok és kórházi gyógyszerészek fizetése is emelkedik, 50 ezer forinttal, a védőnők pedig havi 33 ezer forintos bérpótlékra számíthatnak novembertől.

A jövő generációjára gondolva a fiatalokat ösztöndíjakkal ösztönzik az egészségügyi pálya választására.

Az Egészséges Budapest Program

Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, az Egészséges Budapest Program indult el idén.

2010 óta uniós támogatás segítségével 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi intézményhálózat fejlesztésére a kormány, a most megkezdett átfogó fejlesztésnek köszönhetően 2026-ig a tervek szerint 700 milliárd forint jut a fővárosra és az agglomerációra. Ezt teljes egészében a hazai költségvetés állja, a magyar emberek munkájának eredménye, hogy ilyen mértékben fejlődhet az egészségügy.

A baloldal kormányzása alatt 600 milliárdot vont ki az egészségügyből, eközben a fővárosi betegellátás és a kórházak teljesen leépültek, eladósodtak, a beszerzések elmaradtak, az orvosi eszközök leamortizálódtak, az egészségügyi dolgozók elmenekültek a pályáról, vagy akár az országból is.

  1. óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást újítottak fel. 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás épült országszerte. Most Budapesten és Pest megyén a sor.

Három nagy centrumkórházat alakítanak ki, emellett 25 budapesti, illetve Pest megyei kórházban indul el fejlesztés. Teljesen új intézményként 2025-re várhatóan megépül az új dél-budai centrumkórház is. A centrumkórházak azok az intézmények, amelyek a nap 24 órájában, a hét 7 napján minden szakmában képesek ellátást nyújtani, megszüntetve ezzel a betegek ide-oda irányítását. Emellett 7 önálló szakrendelőben is megvalósul fejlesztés. A kórház- és rendelőfejlesztések már idén elindulnak.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek