EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Belföld

Mintegy 3 milliárd eurót szán közép-kelet-európai befektetésekre Kína

Kína mintegy hárommilliárd eurót szán a közép-kelet-európai országok együttműködését támogató finanszírozási csatornák bővítésére, emellett több megállapodást is kötöttek a Kína és a 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán.

Megállapodás szültetett arról, hogy a Kínai Beruházási Bank nagyjából kétmilliárd eurónak megfelelő összeget biztosít a Kína és a 16 ország által a stratégiai projektek finanszírozására hétfőn létrehozott bankközi szövetségnek.


Ezzel együtt elindul Kína, valamint a közép-kelet-európai országok befektetési együttműködését segítő alap tevékenységének második szakasza is, amelynek keretében egymilliárd eurót szánnak a térség beruházásaira.

Kína támogatni kívánja a kereskedelmi és fejlesztési pénzügyi intézményeket abban, hogy kétoldalú együttműködési projekteket finanszírozzanak, illetve szorgalmazza az együttműködési projektek finanszírozását renminbiben denominált pénzügyletekkel.


A fórumon megállapodás született arról, hogy Bosznia-Hercegovina 750 millió eurós hitelt vesz fel a kínai Exim Banktól a boszniai-hercegovinai áramszolgáltató tuzlai hőerőművének bővítésére. A boszniai állami áramszolgáltató 2014-ben kötött szerződést egy kínai érdekeltségű konzorciummal a 450 megawattos egység kiépítéséről, ám a projekt mindeddig késlekedett a bürokrácia, valamint a finanszírozási tárgyalások elhúzódása miatt.

A szerb és a kínai fél 450 millió euró értékben szerződést kötött a középnyugat-szerbiai Preljinát a nyugat-szerbiai Pozegával összekötő, 30,9 kilométeres autópálya-szakasz kiépítéséről. Ez a szakasz, amelynek mintegy egyharmadát hidak és alagutak képezik majd, a 11-es közlekedési folyosó részét képezi, amely elkészülte után a romániai Temesvárt és a montenegrói Bart köti majd össze, de ezen a szakaszon haladhat át a Belgrádot Szarajevóval összekötő autóút is.

A lengyel exportot és külföldi beruházásokat támogató állami részvénytársaság, a Lengyel Külföldi Kereskedelmi Iroda (PAIH) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kínai Hunan tartománnyal. Az egyezmény részletei nem ismertek.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a PAP hírügynökséggel közölte, hogy a kínai féllel megvitatták az együttműködési lehetőségeket a CPK központi lengyel közlekedési csomópont kivitelezésében. A Varsótól 36 kilométerre nyugatra tervezett, nemzetközi repülőteret is magában foglaló CPK közlekedési csomópont egy fő vasútvonal, egy autópálya és a tervezett Berlin-Moszkva gyorsvasút pálya metszéspontjában helyezkedne el.

Urve Palo észt vállalkozásügyi és infotechnológiai miniszter memorandumokat írt alá kínai partnereivel az online kereskedelem, valamint a Selyemút kereskedelmi folyosó fejlesztéséről.

Budapesten írták alá a szerződést a maribori repülőtér fejlesztéséről is, a szlovén repteret mintegy 660 millió euróból újítja fel és bővíti a kínai állami építőipari társaság, a CSCEC.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek