2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Mire ügyeljünk autónk téli felkészítésénél?

A téli hónapok közeledtével érdemes autónkat megfelelően felkészíteni a hidegebb időjárási körülményekre, hogy ne érjen meglepetés csúszósabb útviszonyok között vagy fagypont alatti hőmérséklet esetén. A Duna Autó 18 szakemberének segítségével összeállítottuk a legfontosabb teendőket.

1. A gumiabroncsok cseréje


Minden autós számára elsődleges feladat a téligumi-csere. Amint a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed, elérkezik az idő a nyári gumik lecserélésére, ugyanis 7 fok alatt már kevésbé rugalmasak, nem biztosítják a megfelelő tapadást az utakon. A téli gumikat március végéig ajánlott az autón hagyni.

A gumicserét a legtöbb helyen pár ezer forintért elvégzik

 

2. A folyadékszintek ellenőrzése


A legegyszerűbb a szélvédőmosó télire cserélése, de nem elég a fagyálló ablakmosó folyadékot beleönteni rendszerbe, ügyeljünk arra, hogy az egész rendszert átmossuk vele, nehogy a nyári folyadék belefagyjon a csövekbe, mert így a télinek esélye sem lesz eljutni a szélvédőig. A hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése után gyakran elegendő csak utántölteni a hiányzó mennyiséget, a lecserélése kétévente javasolt.

3. A fényszórók beállítása

Mivel télen sokkal többet közlekedünk sötétben, elengedhetetlen, hogy a látási viszonyok sötétedés után és csapadékos, ködös időben is optimálisak legyenek. Az izzók fényereje a használat során csökken, a szennyeződések pedig tovább ronthatják a világítóberendezések fényét. A helyesen beállított fényszórók – amit a szervizben pár pillanat alatt ellenőrizni tudnak – növelik a vezetési biztonságot a téli, változatos időjárási viszonyok között is.

4. Az ablaktörlő lapátok ellenőrzése

Ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból, elengedhetetlenek a jól működő ablaktörlő lapátok. A téli időszakban ezeket sokkal intenzívebben használjuk, ezért ne felejtsük el ellenőrizni a működőképességüket.

A jól működő ablaktörlő lapátok elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelően kilássunk az autóból

 

5. A fűtési rendszer ellenőrzése

A szélvédőnek nemcsak kívül, hanem belül is tisztának kell lennie. Télen gyakrabban párásodik be a gépjármű szélvédője, aminek leghatékonyabb ellenszere a megfelelően karbantartott fűtési rendszer. Egy eltömődött pollenszűrő elzárhatja a friss levegő útját, ekkor a fűtés rendszer nem képes a hatékony páramentesítésre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.