EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Miskolc

Miskolc Big Band – Újabb elismerés

2014. december 7-én volt az MBB első, alakuló próbája, majd a következő év januárjában megkapták az engedélyt a várostól, hogy használhassák a Miskolc Big Band nevet.  Pár hete, november elején játszottak a budapesti XVII. Big Band Találkozó & Fesztiválon, ahol komoly elismerést kaptak. A zenekar vezetőjével, Sándor Ferivel beszélgettünk.

– A megalakuláskor főleg klasszikus tanulmányokat végzett zenészek kerültek a csapatba, én komolyzenei átiratokat készítettem Bach, Beethoven, Mozart ismert dallamaiból, ezeket átalakítva funkys, szvinges, esetenként latinos, 70-es, 80-as évekbeli stílussá, illetve áthangszereltem néhány big bandben ritkán játszott nagy jazzmester – például Coltrane – szerzeményét. Aztán előkerültek a filmzenék is. Ez a vonal egy nagyon széles közönségréteget tud megfogni a mai világban. Miskolcon az Operafesztiválon, illetve a Príma díj átadógáláján hallhat minket a hazai közönség rendszeresen, de szeretnénk felvenni a kapcsolatot valamelyik miskolci művelődési intézménnyel, és legalább évi egy-két koncertet ott is megvalósítani – mondta el Sándor Feri.


Komoly zenei háttérrel bír a Miskolci Big Band

A pesti siker nem az első volt a zenekar életében, 2016-ban Csehországban, egy nemzetközi big bandes zenei versenyen Ferenc a hangszereléséért is kapott már díjat.

– Külön érdekesség, hogy a Csehországi Zenei Fesztiválra Dvorák Újvilág szimfóniája 2. és 4. tétele részeinek általam készített átdolgozását tanultuk meg. Volt benne rizikó, hogy a nemzeti zeneszerzőjüket átírtam jazz-rock hangzásba, nem tudtuk, hogy fog elsülni, de vállaltuk. A héttagú nemzetközi zsűri néhány tagja állva tapsolt, bravózott, amikor meghallgatták a mi verziónkat. Az ottani rádió is rögzítette az anyagot, amelyet később a műsorukra tűztek. 23 big band versenyzett akkor és ott, a játékunkért mi kaptuk meg az „abszolút győztes” díjat is – számolt be a friss elismerésről a zenekar vezetője.


A budapesti Big Band Találkozó & Fesztiválon minden évben hallhatja őket a közönség.

– Amikor először jutottunk el a fesztiválra 2015-ben, „A” kategóriában egyedül mi nyertük el – a magyar együttesek közül – a „kiemelt arany minősítést”. Ennek következtében jutottunk ki Csehországba is. Az első évünket követően, 2016-ban a fesztivált zárókoncertjét bízták ránk, ami versenyen kívüli fellépés volt. Idén ismét „minősültünk”, 12 zenekar vett részt a versenyprogramban, és nekünk sikerült elnyerni a „kiemelt arany minősítést”, immár másodszor – számolt be a sikerekről Ferenc.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.