EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Mit kapok a pénzemért?

Én nem tudom, mi üthetett belé, de régen láttam ilyen morcosnak, rosszkedvűnek a haveromat. Pedig nagy sírásra nem is lenne oka, hiszen vállalkozása most éppen divatos területen működik, megrendelése van dögivel, növelte alkalmazottai számát, szóval – kívülről nézve – semmi oka a nyavalygásra.

– Mi bajod van?


– Tudod te, hogy mire megy az évi ötezer forintos regisztrációs díjunk a budapesti ipari meg kereskedelmi kamaránál?

– Így hirtelen meg nem mondom neked.


– Na, ez az!

Mondjuk újságíróként nem állított komoly feladat elé ennek kiderítése – már csak azért sem, mert épp a napokban jött a meghívó a november 15-i Vállalkozói Napra –, így aztán a „mindent tudok” magabiztosságával hívhattam fel másnap.

– Sorolom: ingyenes jogi, adó- és pályázati tanácsadás, békéltető testületi eljárás, törvényi felhatalmazáson alapuló szakképzési feladatok ellátása, a Baross Gábor iroda szolgáltatásai, rendezvények (konferenciák) szervezése a vállalkozók részére, tanácsadó-szolgálat (környezetvédelem, építőipar), havonta egy laza, büfés, előadásos vállalkozói klub, közvetítés az önkormányzati cég és a vállalkozók között. Kell még valami?

– Mondjuk az, hogy erről miért nem tudok…

Kérdése jogos, de az elmúlt esztendők viharai után már az is nagy eredménynek számít, hogy a BKIK kilép a fényre, nem a belső klikkek torzsalkodásaival van elfoglalva, hanem a vállalkozókkal, akiknek végül is a legfontosabb érdekképviseleti szerve egy olyan városban, ahol a működő vállalkozások száma több mint 300 ezer, de mivel Magyarország nem a kötelező, hanem az önkéntes kamarai tagság mellett tette le a voksát, így a BKIK-nak ma még csak 3500 önkéntes tagja van. A cél nyilvánvaló: minél több tag toborzása. Ezért hozták létre például a Deregulációs Bizottságot, amelynek feladata javaslatokkal élni a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére, így téve vállalkozóbarátabbá a környezetet.

Nem tudom, hogy megnyugtattam-e a haveromat, mindenesetre elmegyek a konferenciára, és kiderítem, hogy csak duma van, vagy valóban tettek is. Most már engem sem hagy nyugodni, hogy mit is kapok a pénzemért. Nincs igazam?

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.