EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,91 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Moszkva provokációnak nevezte az új észak-koreai rakétakísérletet

Oroszország elítéli és provokációként értékeli az új észak-koreai rakétakísérletet, ugyanakkor minden felet nyugalomra int, nehogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet a legrosszabb forgatókönyv szerint alakuljon – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

Peszkov szerint a kísérlet a feszültség további növekedését provokálja ki, ami elodázza a krízishelyzet rendezését. Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Phenjan mérlegeli-e az észak-koreai nukleáris probléma rendezésére Moszkva és Peking által kidolgozott útitervet, a szóvivő kijelentette: “egyelőre nincs ok jelentős optimizmusra”.


Az orosz külügyminisztérium Észak-Koreát rakéta- és nukleáris kísérleteinek felfüggesztésére szólította fel, az Egyesült Államokat és Dél-Koreát pedig arra, hogy ne tartsák meg a december elejére meghirdetett rendkívüli és példátlan nagyságú hadgyakorlatot. A tárca rámutatott, hogy ezek a lépések tovább súlyosbítják az amúgy is “robbanásveszélyes” helyzetet.

Leonyid Szluckij, az Állami Duma (az orosz törvényhozás alsóháza) külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Moszkva a történtek után nem fogja visszarendelni a jelenleg Phenjanban tárgyaló orosz parlamenti küldöttséget. Szluckij szerint a delegáció azon dolgozik, hogy elejét vegye a feszültség további növekedésének. A képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Észak-Korea egyelőre nem hallgat “az orosz fél felszólításaira”, de reményét fejezte ki, hogy a konfliktus érintettjei körében felülkerekedik a józan ész.


Észak-Korea szerdán közölte, hogy sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét.

Moszkva korábban többször is hangsúlyozta elkötelezettségét Phenjan nukleáris- és rakétakísérleteit elítélő ENSZ BT-határozatok mellett, és ezek betartására szólította fel a kommunista államot. Ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy az észak-koreai probléma fegyveres megoldása katasztrofális következményekkel járhat, ezért tárgyalásos megoldásra hívott fel.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek