EUR: 321,17 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb XIII.kerület

Moszkva sétány, Angyalföldről a belvárosba

Ünnepélyesen átadták  a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos- és kerékpáros-kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint a rendezvényen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: a 2017 nyarán Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan számos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a Moszkva sétány is, amelyet már a vb idején használhattak az emberek, s most hivatalosan is felavatták.


Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva és Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese közösen adta át a Moszkva sétányt (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakasza, ahol 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Rendezték a zöldfelületeket, egyedi tervezésű utcabútorokat és kerékpártárolókat helyeztek ki, s megkezdték a közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra úgynevezett okospontokká alakítható új közvilágítási oszlopokat is tettek, így – Budapesten az elsők között – váltak adottá az ingyenes közterületi wifiszolgáltatás beindításának feltételei. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel.

A Moszkva sétány közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Bagdy Gábor hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nemzetközi jelentőségű, szimbolizálja Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, kölcsönös tiszteletét egymás iránt, továbbá nagy és fontos eredménynek nevezte, hogy az utóbbi időben újra fejlődésnek indultak a magyar–orosz kapcsolatok.
Ott volt a rendezvényen Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és az orosz kultúra története, történelme sok száz évre tekinthet vissza, míg Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete azt emelte ki: a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg, hogy mostantól az orosz főváros neve is megtalálható Budapest térképén.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.