EUR: 322,49 Ft
CHF: 282,38 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb XIII.kerület

Moszkva sétány, Angyalföldről a belvárosba

Ünnepélyesen átadták  a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos- és kerékpáros-kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között.

A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint a rendezvényen Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: a 2017 nyarán Budapesten megrendezett FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan számos fejlesztés, beruházás valósulhatott meg. Az egyik ilyen kiemelt projekt volt a Moszkva sétány is, amelyet már a vb idején használhattak az emberek, s most hivatalosan is felavatták.


Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva és Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese közösen adta át a Moszkva sétányt (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A Moszkva sétány a pesti Duna-part kiemelt fekvésű, de korábban kihasználatlan szakasza, ahol 1150 méter hosszúságban, hét méter szélességű sávban elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítottak ki. Rendezték a zöldfelületeket, egyedi tervezésű utcabútorokat és kerékpártárolókat helyeztek ki, s megkezdték a közvilágítás és az úgynevezett smart city (intelligens város) megoldások előkészítését is. A sétányra úgynevezett okospontokká alakítható új közvilágítási oszlopokat is tettek, így – Budapesten az elsők között – váltak adottá az ingyenes közterületi wifiszolgáltatás beindításának feltételei. A korszerű lámpaoszlopokra energiatakarékos, környezetbarát LED-lámpatesteket szereltek fel.

A Moszkva sétány közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Bagdy Gábor hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nemzetközi jelentőségű, szimbolizálja Moszkva és Budapest jó kapcsolatát, kölcsönös tiszteletét egymás iránt, továbbá nagy és fontos eredménynek nevezte, hogy az utóbbi időben újra fejlődésnek indultak a magyar–orosz kapcsolatok.
Ott volt a rendezvényen Leonyid Pecsatnyikov, Moszkva főpolgármester-helyettese is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és az orosz kultúra története, történelme sok száz évre tekinthet vissza, míg Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete azt emelte ki: a két ország együttműködésének újabb korszakát nyitja meg, hogy mostantól az orosz főváros neve is megtalálható Budapest térképén.


Kapcsolódó Cikkek