2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Sopron

Nagy titkot fedeztek fel az egyetem dolgozói

A föld legnagyobb élőlényeinek titkát fedték fel soproni kutatók. Az eredményeket a jövőben számos területen hasznosíthatják.

Dr. Sipos György és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A Nature Ecology & Evolutionben most megjelent eredményeik hosszabb távon hasznot hozhatnak a növénykárosító gombák genomevolúciójának feltárásában, de az erdészetnek és a komplex soksejtűség eredetének megértésében is segíthetnek.


Dr. Sipos György (középen) és kutatótársai nemzetközi eredményeket értek el
Fotó: SOE


Az Armillaria-fajok az erdők természetes talajlakó társalkotói, egyes telepeik a föld felszínének legnagyobb és leghosszabb életkorú élőlényei. Bizonyos fajok viszont a legsúlyosabb erdőkárosító gombák közé tartoznak és jelentős erdőpusztulásokat okoznak. Az egyes erdészeti területeken létrejövő tömeges fapusztulásnak komoly gazdasági hatásai is vannak.
A vegyszeres védekezés számos kedvezőtlen hatással jár, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarát, biológiai védekezési módszerek iránt. A projektben részt vevő kutatók az Armillaria-fajok károkozó hatásának felmérését, genetikai sajátosságainak vizsgálatát, és egy biológiai védekezésen alapuló, hatékony erdővédelmi stratégia kidolgozását tűzték ki célul.

A hazai erdőkben is gyakran felfedezhetők a tuskógombák
Fotó: SOE

Mindezek megvalósításához szoros szakmai konzorciumra volt szükség, amelynek tagjai a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának mikrobiológiai tanszéke, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Gomba Genomika és Evolúciós csoportja.
A projekt során az Armillaria-nemzetség világviszonylatban első, nagy volumenű szisztematikus vizsgálatának egy része valósul meg, ami mérföldkövet jelenthet a jövőbeli kutatások számára.
A Soproni Egyetemen alakult meg a karoktól független, azokkal szorosan együttműködő, önálló szakmai egység, a Funkcionális Genomika és Bioinformatika Csoport. A csoport a jövőben genomikai-bioinformatikai kiválósági központtá válhat nemcsak a térségben, hanem nemzetközi szinten is.


Sopronban új kutatócsoport is alakult
Fotó: SOE

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.