2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Szombathely

Nagyüzem a pálinkafőzdékben

Jó pálinkát csak jó cefréből lehet főzni, így abba szinte étkezési minőségű gyümölcsöt kell tenni – tudják ezt a gazdák jól. Mozgalmas az idei szezon a szombathelyi szeszfőzdék számára is, hiszen kimagasló a termés a kiskertekben. A bérfőzés mellett ma már otthon is bárki készíthet saját kisüstit.

– A tavalyi volt hosszú ideje a legrosszabb évünk, kétszer fagyott, jég is esett, alig termett gyümölcs. Az idei esztendő sokkal jobb, nagy az érdeklődés. Augusztus eleje óta éjjel-nappal üzemelünk – mondja Horváth Ágnes, aki több mint harminc éve az egyik szombathelyi pálinkafőzdében dolgozik. Kisebb várólista alakult ki, már januárra is van előjegyzésük. A főzde udvarán most is cefrével teli hordók sorakoznak. Két 200 literes, dupla falú üstjük naponta többször is megtelik.


A jó pálinka titka a jó minőségű cefre Fotó: CSG

– Sok volt a nyári gyümölcs, a cseresznye, sárgabarack, meggy, most kezdik hozni a körtét, a szilvát. A sort a szőlő és a törköly zárja, bár ez nálunk kevésbé gyakori, inkább a bortermelő vidékeken, Vaskeresztes, Kőszeg környékén jellemző. Főztünk különlegességeket is: epret, bodzabogyót, bodzavirágot, szedret, málnát. Van egy állandó vendégkörünk, és újabban kísérletező kedvű fiatalok is jönnek. Mi bárkinek szívesen adunk tanácsot. Érdekes, hogy mióta elkezdtem a szakmát, sokat változott az ízlés. Harminc évvel ezelőtt nem vittek el pálinkát 50 fok alatt. Most 48-49 az átlag, de kérnek 45-46-ost is. Van, aki egyfajta gyümölcsöt főzet, mások vegyes pálinkát készíttetnek, egy a lényeg: minőségi ital legyen! – hangsúlyozza Horváth Ágnes.

Minőségi pálinka pedig csak jó cefréből készülhet, így arra nagy gondot kell fordítani. A rothadt, penészes, permetszerrel szennyezett gyümölcsöt nem szabad beletenni, ahogy az idegen anyagokat – földet, levelet, ágakat – sem. A csonthéjasokat ki kell magozni, az erjedésnek indult cefrét pedig időnként érdemes megkeverni. Ha ezeket az íratlan szabályokat betartja a gazda, biztosan finom pálinkája lesz, amit jó szívvel kínálhat vendégeinek.


Nagy Szabó Milán ügyvezető különös gonddal fokolja a pálinkát Fotó: CSG

Így tesz Molnár Lajos is, akinek parkerdei kiskertjében több gyümölcsfa is sorakozik. Minden évben főzet pálinkát, van, hogy 40-50 liter is összejön. – Nem panaszkodom az idei termésre. A nyári gyümölcsökből vegyes pálinkát készíttettem, került bele cseresznye, mirabella, fekete szeder. 300 liter cefréből 21 liter pálinkám lett. Ízletes, finom aromájú. Most vittem el a körtét, hátravan még a szilva. Családi, baráti körben elfogy, a jó házi pálinkát mindenki szereti – mondja.

Sokan a parkerdei kiskertekből is ide hozzák a gyümölcsöt Fotó: CSG

Minden második kiskertben van valamilyen gyümölcsfa, sokan kifőzetik a termést, így az nem vész kárba. Van, aki a bérfőzést választja, de olyan is akad, akinek saját desztillálóberendezése van, a törvény ugyanis erre is lehetőséget ad. A magánfőzést előbb be kell jelenteni az önkormányzat adóosztályának, majd adójegyet kell igényelni a NAV-tól. Évente legfeljebb 86 adójegyet lehet kiváltani, darabonként 700 forintért. Egy adójegy egy liter pálinka kifőzésére jogosít fel. Vas megyében idén eddig 137 magánfőző 1824 darab párlatadójegyet igényelt és vett is át – tájékoztatott a NAV. Az elmúlt hetekben nőtt az igénylések száma, ami az év végéig várhatóan még növekedni is fog.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.