2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Ózd

Negyedszázada vigyázzák a rendet

Az országban 1992-ben az elsők között gondolta úgy néhány hangonyi férfi, hogy bekapcsolódnak az akkoriban alakuló polgárőrmozgalomba és segítenek községük biztonságosabbá tételében. Azóta működik a szervezet, és nekik is köszönhető, hogy a településen csak elvétve történik bűncselekmény.

– Hangony Község Polgárőrsége 1992. október 20-án alakult, ennek most ünnepeljük a 25 éves évfordulóját. Az a szerencsés ember vagyok, aki ennek a 25 évnek a részese lehettem nem csupán tagként, hanem az egyesület elnökeként – mondta elöljáróban Kanta István, majd köszöntötte a meghívottakat, köztük Riz Gábor országgyűlési képviselőt, Csóra Györgyöt, a BAZ Megyei Polgárőrszövetség elnökét és Varga László rendőr ezredest, Ózd rendőrkapitányát.


Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) 1991. március 28-án alakult Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége néven, elsősorban a kistelepülések biztonságának megóvása, a lakókörnyezeteket veszélyeztető bűncselekmények, a közlekedési balesetek megelőzése, a gyermek- és ifjúságvédelem társadalmi feladatainak ellátása, valamint a fenti feladatokat ellátó állami és önkormányzati szervezetek munkájának lakossági segítése érdekében. Az OPSZ egyik alapítója és első elnöke dr. Kopácsi Sándor volt – utalt vissza  a kezdetekre Kanta István.

A polgárőrség igen gyorsan elterjedt országszerte, így 1992-ben Hangony Község Önkormányzata is arra az elhatározásra jutott, hogy szüksége van egy polgárőr-egyesületre. Az akaratot tett követte, hiszen október 20-án Hangony község akkori polgármestere, Hangonyi László levezető elnökként volt jelen a polgárőrség alakuló ülésén. Itt választották meg Kanta Istvánt az egyesület elnökének, aki elfogadta a feléje irányuló bizalmat. Ahogy megalakult az egyesület, egyre többen érdeklődtek iránta, így a taglétszám is növekedett. Mára az 1992-ben belépett tagok közül Kanta István, Lestál V. Tamás és Kónya István maradt tagja a szervezetnek. A csoportot 2006-tól női tagok is erősítik, azóta ők is segítenek a falu biztonságának megőrzésében. Az évek előrehaladtával, mivel egy nagy családként is működik egyesület, a fiatalok is kezdtek érdeklődni az önzetlen, közösséget segítő, a községet megóvó tevékenység iránt. Így a mai 38 főből álló szervezetet 15 nő és 23 férfi alkotja, amelyben elég jó arányban vannak fiatalok, így biztosított az utánpótlás.


Fotó: Lokál
Képalá: Huszonöt év jó munkáját ünnepelték. Balról Kovács szilárd polgármester, Riz Gábor országgyűlési képviselő, Kanta István egyesületi elnök és Csóra György a megyei polgárőrség elnöke

Az elnök kiemelte Hangony Község Önkormányzatának támogatását, hiszen nélkülük nem is jöhetett volna létre a polgárőrség. Emellett fontos az Országos Polgárőr Szövetség anyagi és szakmai támogatása. A Sajóvölgye Takarékszövetkezet 1992 óta anyagilag segíti a működésüket, az Ózdi Rendőrkapitánysággal pedig napi korrekt kapcsolatban állnak.

Az Ózddal szomszédos községben ritkán történik bűncselekmény. Sikerült visszaszorítani a vagyon elleni támadásokat, ami főként annak tudható be, hogy Hangony három legismertebb bűnelkövetője jelenleg rács mögött van. Az eltelt negyedszázadban egy gyilkosságot követtek el, a tettest elfogták.

Fotó: Lokál
Képalá: Riz Gábor országgyűlési képviselő megköszönte a polgárőrök munkáját

Kovács Szilárd elégedett Hangony közbiztonságával. Elmondta, örül a polgárőrség fiatalításának és annak is, hogy gyakran láthatók járőrök a község utcáin. Hozzátette: ebben az évben öt térfigyelő kamerát szereltek fel, amit a képviselők fel nem vett tiszteletdíjából fedeztek. Az önkormányzat a pályázaton nyert gépkocsi és a polgárőr iroda fenntartási költségét magára vállalja, ezzel is segítve az önkéntes rendfenntartók munkáját.

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.