EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szombathely

Nem kell fizetni a bárányhimlő elleni védőoltásért

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően 2018. július 1-jétől ingyen kaphatják meg a bárányhimlő elleni védőoltást az 1–2 év közötti gyermekek Szombathelyen – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

A vasi megyeszékhelyen korábban is számos nem kötelező intézkedést bevezettek már az egészségmegőrzés érdekében: a cél egy fiatalos, életerős, lendületes város létrehozása.


Védőoltással a bárányhimlő megelőzhető Fotó:feol.hu

Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A vírusfertőzés heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel jár, és bizonyos esetekben súlyos szövődményeket is okozhat, de védőoltással megelőzhető. A szakemberek szerint a kétadagos oltást célszerű a gyermek közösségbe kerülése előtt beadatni, ezért az önkormányzat az 1–2 év közötti gyermekek oltását támogatja. A nyilvántartás szerint jövőre 662-en kaphatják meg ingyen a vakcinákat, csak – a többi nem kötelező védőoltáshoz hasonlóan – a beadatásért kell fizetni a házi gyermekorvosnak, ezúttal kedvezményesen 1500 forintot.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.