EUR: 323,73 Ft
CHF: 280,59 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Szombathely

Nem kell fizetni a bárányhimlő elleni védőoltásért

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően 2018. július 1-jétől ingyen kaphatják meg a bárányhimlő elleni védőoltást az 1–2 év közötti gyermekek Szombathelyen – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

A vasi megyeszékhelyen korábban is számos nem kötelező intézkedést bevezettek már az egészségmegőrzés érdekében: a cél egy fiatalos, életerős, lendületes város létrehozása.


Védőoltással a bárányhimlő megelőzhető Fotó:feol.hu

Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A vírusfertőzés heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel jár, és bizonyos esetekben súlyos szövődményeket is okozhat, de védőoltással megelőzhető. A szakemberek szerint a kétadagos oltást célszerű a gyermek közösségbe kerülése előtt beadatni, ezért az önkormányzat az 1–2 év közötti gyermekek oltását támogatja. A nyilvántartás szerint jövőre 662-en kaphatják meg ingyen a vakcinákat, csak – a többi nem kötelező védőoltáshoz hasonlóan – a beadatásért kell fizetni a házi gyermekorvosnak, ezúttal kedvezményesen 1500 forintot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.