2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szombathely

Nem kell fizetni a bárányhimlő elleni védőoltásért

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően 2018. július 1-jétől ingyen kaphatják meg a bárányhimlő elleni védőoltást az 1–2 év közötti gyermekek Szombathelyen – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

A vasi megyeszékhelyen korábban is számos nem kötelező intézkedést bevezettek már az egészségmegőrzés érdekében: a cél egy fiatalos, életerős, lendületes város létrehozása.


Védőoltással a bárányhimlő megelőzhető Fotó:feol.hu

Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A vírusfertőzés heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel jár, és bizonyos esetekben súlyos szövődményeket is okozhat, de védőoltással megelőzhető. A szakemberek szerint a kétadagos oltást célszerű a gyermek közösségbe kerülése előtt beadatni, ezért az önkormányzat az 1–2 év közötti gyermekek oltását támogatja. A nyilvántartás szerint jövőre 662-en kaphatják meg ingyen a vakcinákat, csak – a többi nem kötelező védőoltáshoz hasonlóan – a beadatásért kell fizetni a házi gyermekorvosnak, ezúttal kedvezményesen 1500 forintot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.