2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Pécs

Nem kell füstölni, mert elviszik!

Akár több órán keresztül is füst lengheti be a várost, mert egy-két kertben a falevelek alá gyújtanak. Bár ez novemberben teljesen legális módszer – hiszen engedélyezett –, nem túl környezet- és szomszédbarát megoldás. 

Ezeket a fotókat olvasóinktól kaptuk az elmúlt napokban. Mindegyiket a város különböző pontjain lőtték, de egytől egyig jól látszik rajtuk, mekkora füstöt okoz az avarégetés. Ezzel persze alapvetően nincs gond, hiszen bármennyire is hasztalan és rossz szokás, áprilisban és novemberben engedélyezett 10-től 17 óráig a kertekben tüzet rakni és a lehullott leveleket elégetni.


Csak áprilisban és novemberben engedélyezett a házi avarégetés (olvasói fotó)

Nem kell füstölni, ingyen elviszik!

De azt azért nem árt tudni, hogy Pécsett ingyen, kéthetente elviszik a zöld hulladékot a házak elől. Azaz nem kell mást tenni, mint zsákba rakni vagy összekötözni a faágakat és kitenni a kerítés elé.

Mintha köd lenne, pedig ez füst (olvasói fotó)

Akár milliós büntetés is járhat

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint, ha valaki az engedélyezett időponton túl belterületi ingatlanon éget kerti hulladékot, tűzvédelmi bírságot is kaphat az önkormányzattól és a katasztrófavédelemtől. Ez akár 60 ezer forint is lehet. Ám ha a szabálytalanság során akkora tűz keletkezik, amihez tűzoltót kell hívni, akkor hárommillió forintra is büntethetnek.

Órákig ég, feleslegesen!

Egyes becslések szerint egy nagyobb kupac avar hatórás égésével annyi szálló por keletkezik, mint ha egy napon keresztül 250 autóbuszt folyamatosan járatnánk. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.