2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Kecskemét

Nem részvétre, segítségre van szükségük

Ahogy azt már megszokhattuk, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete ismét kitűnő eseményt szervezett a Nemzetközi a Fehér Bot Napja alkalmából. A hangulatot Sirkó László és a Katona József Színház művészei (Csombor Teréz, Sirkó Anna, Olasz Csaba és Látó Richárd) fellépése alapozta meg. Voltak versek, dalok, operettslágerek, és zúgott a taps.

Kácsor-Macska Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mesélt a fehér bot kialakulásáról, és arról, sokkal több ez, mint egy eszköz, amely megkönnyíti mindennapjaikat. A fehér bot jelkép is. Azt jelenti, hogy használója egy közösséghez tartozik.


– El kell induljunk egy rögös úton. Ez mindenkinek nehéz, de úgy gondolom, ha valaki egyedül menne végig ezen az úton, még sokkal, de sokkal nehezebb lenne. Akik itt ülünk a teremben, nem vagyunk egyedül ezen az úton. Egyedül a döntés – hogy el akarunk indulni ezen az úton – az, amit saját magunknak kell meghozni – mondta az elnök.

Kecskemét városát Mák Kornél alpolgármester képviselte, aki megerősítette az elnök asszony szavait.


– A Fehér Bot Napjának célja, hogy ráirányítsa figyelmünket vak és látássérült embertársainkra. Ilyenkor arra hívjuk fel a figyelmet, hogy figyeljünk oda rájuk , adjuk meg nekik a segítséget. Nem a részvétet, mert ők lelkileg teljesen egészséges emberek, hanem a segítséget, ami egy rendes társadalomban mindig megvalósul – mondta az alpolgármester.

Ezután Borsos Botond, az Első Kecskeméti Lions Klub elnöke lépett a színpadra. Átadta a támogatói oklevelet, és biztosította az egyesületet arról, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérik a fehér bot útját, és támogatást nyújtanak a vakok és gyengénlátók számára.

A fehér bot története

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d’Herbemont grófnőtől származik. A 20-as évek végén Párizs forgalma egyre fokozódott, a vakok veszélyeztetettsége pedig egyre növekedett. A vakok megsegítésének lehetőségét felvetette édesanyjának, aki nem értett egyet lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta. A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának  a gondolatát vetette fel. Így jutott a fehér bot használatának a szükségességéhez, amelyet mind a járművek vezetői, mind a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy vak ember közlekedik közöttük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.