EUR: 345,55 Ft
CHF: 321,28 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb XV.kerület

Nem tudni, elkészül-e valamikor az uszoda

Terv már kettő is van, pénz viszont – legalábbis úgy néz ki – egyelőre nincs.  A volt pestújhelyi kórház területén építendő uszodáról tartott sokadik lakossági fórumon pedig most sem derült ki semmi érdemleges.

Az önkormányzat második, januárban elkészített tervében ugyan egy, az eredetinél nagyobb uszodát terveztek, de kiderült, hogy a vízilabda-szövetség nem támogatta az elképzelést, ezért egy új, harmadik tervet kellett készíteni, persze egy kisebb uszodára. Ezek szerint az épületben lenne egy 14-szer 7 méteres tanmedence, egy 33-szor 25 méteres – úszóversenyekre is alkalmas – medence, valamint egy kültéri „strandmedence”, amelyet télen befednének, így egész évben használható lenne. Nem maradhatott ki a tervekből a rekreációs és wellnessrész sem, merülőmedencével és edzőteremmel.


Ilyen terv már készült, nem tudni, végül elkészül-e (Fotó: xvmedia)

A kerületi főépítész szerint jelenleg folyamatban van egy tao-pályázat, a decemberi  eredmény függvényében dől majd el, lesz-e pénz a 3,6 milliárd forintos terv megvalósítására. Persze, a pályázat pozitív elbírálását nehezíti, hogy a Miniszterelnökség szerint a tao-törvény alapján nem támogatható az új uszoda építése, mert hátrányosan érintené a meglevő tanuszoda versenyhelyzetét, és az sem mellékes, hogy Bitvai Nándor képviselő szerint például a beruházás költsége pár hónap alatt közel egymilliárd forinttal nőtt.
Az uszodát – amennyiben valamikor elkészül – a kerületbe települő vízilabda-egyesület mellett a lakosok is használhatnák, a kerületi lakók kedvezményes belépőt válthatnának. Az is kiderült, hogy a lepusztult kórházterületet zöldítenék, az uszoda pedig a Pestújhelyi útról nyílna. Jelenleg viszont az is biztosnak tűnik, hogy  a kerület önerőből nem fogja tudni felépíteni az uszodát.

Az uszodát a lakosok is használhatnák, a kerületi lakók kedvezményes belépőt válthatnának (Fotó:bpxv.hu)

Ebben az is közrejátszik, hogy a Miniszerelnökség legutóbbi levele világossá tette, állami támogatásra nem lehet számítani. A tanuszoda-fejlesztési program célja ugyanis az, hogy oda épüljön uszoda, ahol még nincs, kerületünkben a Széchenyi utcában azonban már van egy tanuszoda, mely el tudja látni az igényeket, ezért az új uszoda építését a kormány csak egy későbbi ütemben tudná támogatni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.