EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Külföld

Németországnak nagyobb ellenőrzést kell gyakorolnia a mecsetek felett a terrorizmus elleni harcban

Németországnak nagyobb ellenőrzést kell gyakorolnia a mecsetek felett, hogy megelőzze az iszlamista terrortámadásokat a területén – mondta a dpa német hírügynökségnek az Egyesült Arab Emírségek kormányának toleranciáért felelős államminisztere.

Nahjan Mubárak an-Nahjan a kedden közölt interjúban úgy vélekedett, hogy a német hatóságok nem gyakorolnak elég ellenőrzést a mecsetek hitszónokai felett, és ez vezetett olyan incidensekhez, mint például a berlini karácsonyi vásáron elkövetett gázolásos merénylet tavaly decemberben.


“Senki sem nyithat csak úgy egy mecsetet és hívhat oda akárkit prédikálni” – jelentette ki an-Nahjan, Németország mellett példaként említve Franciaországot, Nagy-Britanniát és Belgiumot, amelyek – véleménye szerint – hasonló hibákat követtek el.

“Mindig is ajánlottunk segítséget. Mindig is ajánlottuk a (hitszónoki) képzést” – közölte a politikus, hozzátéve, hogy eddig egyetlen európai ország sem reagált ajánlatukra.


Tavaly decemberben a tunéziai Anis Amri 12 ember halálát okozta és több mint félszázat megsebesített, miután egy kamionnal a tömegbe hajtott az egyik berlini karácsonyi vásáron. A férfi korábban a Fussilet 33 néven ismert vallási egyesület mecsetjébe járt, amely – mint később kiderült – szélsőségesek találkozóhelye volt, többek között Amri is radikális “tanításairól” volt híres. Az imaházat a német hatóságok februárban bezárták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek