EUR: 345,03 Ft
CHF: 321,04 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Nyíregyháza

Nevet kaptak a kis perzsa párducok

Különleges neveket választottak a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagondozói a négy hónapos párducikreknek. A hím az Assim (jelentése: nagyszerű), míg a nőstény az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta.

A kölykökre rendkívül büszkék a park dolgozói, hiszen az apjuk is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindössze 1000-1200 egyed él a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.


(Fotó: Kohut Árpád)

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párducok tenyésztési programjához, s a faj koordinátora tavaly helyezett ki a hároméves tenyészhímjük mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A négy hónapos kis leopárdok rohamtempóban növekednek. Három hónapos korukig szoptak, de már áttértek a húsra. A leopárdokra jellemző módon a nőstény egyedül neveli a kölyköket, akik egy–másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

(Fotó: Kohut Árpád)

A világ állatkertjeiben alig száz egyed él, s az utódokkal együtt immár négy tekinthető meg Nyíregyházán.

(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.