2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Nyíregyháza

Nevet kaptak a kis perzsa párducok

Különleges neveket választottak a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagondozói a négy hónapos párducikreknek. A hím az Assim (jelentése: nagyszerű), míg a nőstény az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta.

A kölykökre rendkívül büszkék a park dolgozói, hiszen az apjuk is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindössze 1000-1200 egyed él a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.


(Fotó: Kohut Árpád)

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párducok tenyésztési programjához, s a faj koordinátora tavaly helyezett ki a hároméves tenyészhímjük mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A négy hónapos kis leopárdok rohamtempóban növekednek. Három hónapos korukig szoptak, de már áttértek a húsra. A leopárdokra jellemző módon a nőstény egyedül neveli a kölyköket, akik egy–másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

(Fotó: Kohut Árpád)

A világ állatkertjeiben alig száz egyed él, s az utódokkal együtt immár négy tekinthető meg Nyíregyházán.

(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.