EUR: 321,14 Ft
CHF: 284,47 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Nyíregyháza

Nevet kaptak a kis perzsa párducok

Különleges neveket választottak a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagondozói a négy hónapos párducikreknek. A hím az Assim (jelentése: nagyszerű), míg a nőstény az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta.

A kölykökre rendkívül büszkék a park dolgozói, hiszen az apjuk is Nyíregyházán látott napvilágot 2014-ben. A szaporulat azért is örvendetes, mert ezekből az állatokból mindössze 1000-1200 egyed él a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára.


(Fotó: Kohut Árpád)

A Nyíregyházi Állatpark 2009-ben csatlakozott a perzsa párducok tenyésztési programjához, s a faj koordinátora tavaly helyezett ki a hároméves tenyészhímjük mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A négy hónapos kis leopárdok rohamtempóban növekednek. Három hónapos korukig szoptak, de már áttértek a húsra. A leopárdokra jellemző módon a nőstény egyedül neveli a kölyköket, akik egy–másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

(Fotó: Kohut Árpád)

A világ állatkertjeiben alig száz egyed él, s az utódokkal együtt immár négy tekinthető meg Nyíregyházán.

(Fotó: Kohut Árpád)

Kapcsolódó Cikkek