EUR: 349,28 Ft
CHF: 326,77 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Novák Katalin: A védőnők a családok szövetségesei

A védőnők a családok szövetségesei, partnerei, akikre támaszkodni lehet egy új élethelyzetben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Védőnők a gyermekáldásért díj átadásán.

Novák Katalin arról beszélt, hogy Magyarországon nem túlságosan biztató a demográfiai helyzet, a népességfogyás 36 éve tart, de Európa többi országa is küzd ezzel a problémával.


Kutatások szerint a magyar fiatalok családpártiak, házasságban szeretnének élni és átlagosan több mint két gyereket szeretnének. A kormány pedig támogatja a vágyott, tervezett gyerekek megszületését, és ebben partnernek tekinti a védőnőket is – emelte ki az államtitkár.

A védőnők több mint száz éve támogatják a családokat.


Kezdetben a babonák ellen küzdöttek, manapság pedig az információáradatban segítenek eligazodni a családoknak akár a nap 24 órájában, hiszen egy jó védőnőt bármikor fel lehet hívni – hangsúlyozta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, a díjat alapító Babacsalogató Alapítvány Kuratóriumának elnöke azt mondta, a rendszerváltás óta 25 százalékkal csökkent a születések száma.

Egyre később vállalják az emberek az első gyereket, a kor előrehaladtával aztán egyre nehezebb a fogamzás, emellett pedig külső, környezeti tényezők is nehezíthetik a teherbe esést. A fiatalok előtt nincs jó családi minta, sokszor hiányzik az apamodell, a férfiak pedig nehezen köteleződnek el – sorolta az elnök. Hozzátette, hogy míg korábban a férfiak és nők között azonos arányban fordult elő a meddőség, mára ez a férfiaknál gyakoribb.

A magyar kormány az elmúlt években sokat tett a gyermeket vállalni szándékozó, illetve gyereket nevelő családokért, ennek is köszönhető, hogy a termékenységi ráta 1,3 -ról 1,5-re emelkedett – jelezte Vojcek László, az MTA tagja, a Budai Irgalmasrendi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Hozzátette: de még mindig körülbelül 40 ezerrel kevesebb gyerek születik évente, mint 1981. előtt, és éppen ez a 40 ezer ember hiányzik ahhoz, hogy Magyarország önfenntartó lehessen.

Vojcek László és Ősapay György egyetértett abban, hogy nagyon fontos volna a tanrendbe is beépíteni a családalapítási ismereteket.

A Babacsalogató Alapítvány Védőnők a gyermekáldásért díját idén Ács Rozália és Terényiné Bicsák Ágnes vehette át.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyit a Plázs Siófok

    Nyit a Plázs Siófok

    A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

  • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.