2020. június 01., hétfő
Tünde

Külföld

Nyolc ember ellen indult eljárás a francia-svájci terrorgyanús csoportból

A hét elején terrorgyanú miatt Franciaországban és Svájcban őrizetbe vett tíz ember közül szombaton nyolc ellen indult eljárás, heten előzetes letartóztatásba, a nyolcadik rendőri felügyelet alá került. A csoport a gyanú szerint merényletet tervezett Franciaországban, de még nem volt pontosan meghatározott célpontja.

A nyolc férfit terrorista bűnszövetkezettel vádolta meg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.


A 18 és 65 év közötti gyanúsítottak a dzsihadisták által gyakran használt Telegram titkosított üzenetküldőn “nyugtalanságra okot adó” üzeneteket váltottak egymással. Kilenc embert Franciaországban vettek őrizetbe, többségüket megfigyelték a titkosszolgálatok, egy 23 éves kolumbiai nőt pedig Svájcban állítottak elő kedden. A nő került rendőri felügyelet alá három hónapra.

A tíz gyanúsított között van egy 27 éves svájci állampolgár, aki “önjelölt imámként” megfertőzte a többieket, köztük egy 65 éves volt katonát és egy radikalizálódás miatt megfigyelt testvérpárt.

Francois Molins párizsi főügyész tájékoztatása szerint a csoport tagjai a titkosított hálózatokon váltottak egymással nagyon erőszakos üzeneteket és a következő hónapokban akartak Franciaországban merényletet végrehajtani, de a célpontokat egyelőre nem határozták meg.

Nyomozati források szerint a gyanúsítottak egy része egyértelműen támogatja az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet.

A házkutatások során fegyvereket nem találtak egyik gyanúsított otthonában sem, informatikai eszközöket viszont lefoglaltak.

Kapcsolódó Cikkek