EUR: 328,09 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Belföld

Ők szavazták meg a migránsok betelepítését

Állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén. A Soros-terv részét képező lépés értelmében azok a tagállamok, amelyek nem hajlandóak az automatikus befogadási rendszer kialakítására, elesnek az uniós támogatásoktól. A javaslatot a magyar ellenzék képviselői is megszavazták.

A Soros-terv több pontjáról döntött az Európai Parlament (EP), a testület többsége azt támogatta, hogy felülről nyitott kvótarendszer jöjjön létre, ebbe a munkába bevonjanak olyan civil szervezeteket, amelyek Soros Györgyhöz kapcsolódnak, és felgyorsítsák a családegyesítéseket – jelentette ki a szavazás után az M1-nek Kovács Zoltán kormányszóvivő. Hozzátette: a parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága által benyújtott javaslattal a migránsokat be nem fogadó országokat büntetnék.
Az M1 tudósítása arra is rámutatott, hogy a dublini rendszer módosításával a Földközi-tenger felől érkező gazdasági migránsok is bekerülnének a kvóta nélküli rendszerbe. Csak tavaly 364 ezer migráns érkezett tengeri útvonalon a dél-olasz partokhoz.
Komoly szerep jutott a Fidesz–KDNP EP-képviselőinek abban, hogy egyáltalán szavazni kelljen a kérdésről Brüsszelben, a voksolást ugyanis a kormánypárti magyar politikusok kezdeményezték, és az EP 76 tagjának aláírása kellett hozzá, hogy a plenáris ülés elé kerüljön a kvótáról szóló javaslat.

Jávor Benedek
MTI Fotó

Niedermüller Péter (Fotó MTI)


Szanyi Tibor (Fotó: MTI)

Molnár Csaba
MTI Fotó: Balogh Zoltán


A magyar baloldali és liberális ellenzék EP-képviselői azonban ahogy itthon, úgy Brüsszelben is kihátráltak a magyar érdekek mögül. Az M1 számolt be arról is, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP delegáltjai nem voltak hajlandók megvédeni a hazai érdekeket az európai törvényhozásban. Bár Ujhelyi István (MSZP) tartózkodott, Szanyi Tibor (MSZP), Jávor Benedek (Párbeszéd), Molnár Csaba (DK) is megszavazta az indítványt. Meszerics Tamás voksáról nem szólnak a hírek, de az LMP már korábban bejelentette, hogy pártjuk szerint kötelező betelepítés nélkül nem oldható meg a migránsválság. Niedermüller Péter (DK) nemcsak megszavazta a javaslatot, de az előkészítésében is szerepet vállalt.

– Így legalább tudjuk, kire nem lehet bízni Magyarország biztonságát – írta a szavazás után megjelent jegyzetében Dömötör Csaba kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki arra is rámutatott: a betelepítéseket ott kezdenék, ahol szerintük még nem fogadtak be elég bevándorlót. Tehát például Magyarországon.

„Itt még nem pihentek meg az alkotók: megkönnyítenék a családegyesítéseket, és a mindenhol sokat bírált, zavaros hátterű NGO-kat is bevennék a buliba. Ezután zárt ajtós tárgyalások jönnek a többi brüsszeli intézmény részvételével. Ha véglegesítik a rendeletet, akkor gyakorlatilag erőből vesznek el tőlünk egy alapvető jogot: annak meghatározását, hogy kivel élünk együtt. Botrány” – fogalmazott az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hétszemélyes öröm a családnak

  Hétszemélyes öröm a családnak

  Szinte még alig-alig szoktunk hozzá, hogy ma már minden márka megalkotta a maga SUV-ját, a Skoda Kodiaq máris kategóriájában egy még nagyobbat ugrott.

 • Októberben polgármestereket választunk

  Októberben polgármestereket választunk

  Október 13-án rendezik a magyarországi önkormányzati választásokat. Ez lesz Magyarország történetének nyolcadik szabad önkormányzati voksolása, amely sokban különbözik az országgyűlési és az európai parlamenti választásoktól.

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.