2020. május 29., péntek
Magdolna

Sport

Olaszország könnyekben

Meglepetésre az olasz labdarúgó-válogatott nem tudta kvalifikálni magát a 2018-as oroszországi világbajnokságra. A Squadra Azzura képtelen volt fordítani a Svédország ellen 1-0-ra elveszített pótselejtező visszavágóján, így 60 év után nélküle rendezik a vb-t.

– Nem magamat sajnálom, hanem az olasz labdarúgást. Valami olyat buktunk el, ami az olasz társadalomnak is rengeteget jelent. Sajnálom, hogy így kell véget érnie. A felelősségen mindenki együtt osztozik, együtt nyerünk és együtt veszítünk. Büszkék vagyunk, erősek és makacsok. Tudjuk, hogy kell felállni, ahogy mindig is tettük. Egy olyan olasz válogatottat hagyok el, amely tudja, hogyan álljon ki magáért – mondta könnyek között a 175-szörös válogatott kapus, Gianluigi Buffon, aki hétfő este utoljára húzta magára az olasz címeres mezt.


EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Mindenki arra számított, hogy az olaszok, ha nem is könnyen, de kijutnak a világbajnokságra. Ennek ellenére 1-0-s összesítéssel búcsúztatta őket Svédország. A meccs után sokan elvárták, hogy Gian Piero Ventura, az olasz válogatott szövetségi kapitánya nyújtsa be lemondását, azonban a szakember nem tette meg. Külön érdekes, hogy az olasz szövetség egy hónappal a spanyolok ellen 3-0-ra elvesztett selejtezőmeccs előtt hosszabbította meg szerződését 2020-ig.

– Nem mondtam le, mert még nem is beszéltem az elnökkel. Nehéz megemészteni az eredményt, biztos voltam benne, hogy hozni fogjuk ezt a meccset. Bocsánatot kérek minden olasztól – fogalmazott Ventura, aki az első szövetségi kapitány, akinek nem sikerült kijuttatni Olaszországot a világbajnokságra.


A Squadra Azzura most harmadszor nem vesz részt a világbajnokságon, 1930-ban nem indult, 1958-ban és a mostani selejtezőcsoportban pedig nem tudta kivívni a kvalifikációt, de 58-ban még a szövetség technikai bizottsága irányította a válogatottat. Négyszer megnyerték a vb-t, kétszer ezüstérmesek lettek.

Nem csak Buffon köszönt el

Andrea Barzagli, Daniele De Rossi és Giorgio Chiellini is lemondta a válogatottságot, miután az olaszok nem jutottak ki a vb-re. Barzagli, aki 73-szor lépett pályára az olasz válogatottban, élete legnagyobb csalódásának nevezte a selejtezősorozatot. De Rossi 117-szer, Chiellini 96-szor volt válogatott.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ivkovics marad a kapitány?

    Ivkovics marad a kapitány?

    Megkezdődnek a tárgyalások a kosárlabda-szövetség és Ivkovics Sztojan között arról, hogy a jövőben is ő irányítsa a férfiválogatottat. Az M1 aktuális csatornán Szalay Ferenc elnök kijelentette, abban gondolkozik, hogy ne változzon a felállás a nemzeti csapat élén.

  • Idén sem lesz Holland Nagydíj

    Idén sem lesz Holland Nagydíj

    A járvány miatt idén sem rendezik meg a Forma–1-es világbajnokság Holland Nagydíját. A szervezők közlése szerint a zandvoorti futamot – a kisváros 1985 óta először lett volna házigazda – 2021-re halasztották.