EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Öngyilkos merénylők robbantottak Jemenben

Két öngyilkos merénylet rázta meg vasárnap Áden városát Jemen déli részén; a támadásokban legkevesebb öt ember meghalt.

A hatóságok szerint a biztonsági szervek ellen elkövetett merényletek mögött az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet áll, de a szélsőségesek egyelőre nem jelezték, hogy valóban ők követték el a merényleteket.


Az első merénylettel egy autóba rejtett pokolgépet felrobbantó öngyilkos merénylő a város biztonságáért felelős Salál Sáe tábornokot vette célba, amikor gépkocsioszlopával a biztonsági erők központjába igyekezett behajtani. A robbanás után a környező tetőkről fegyveresek több irányból tüzet nyitottak a konvojra. Több rendőr meghalt, de a tábornok sértetlenül megúszta a támadást.

Sáe életét már ötödik alkalommal próbálták kioltani a szélsőségesek mióta Ádent 2015 nyarán a kormányerők visszafoglalták a síita húszi lázadóktól.

A második öngyilkos merénylő sikeresen beszivárgott a helyi bűnügyi rendőrség központjába, és ott robbantotta fel magát. A detonációt követően itt is tűzpárbaj alakult ki a rendőrök és fegyveres terroristák között.

A város visszafoglalása óta Sáe és csapatai könyörtelen küzdelmet hirdettek a dzsihadisták ellen, és Ádenben hónapok óta nem is volt nagyobb merénylet.

Jemenben évek óta polgárháború dúl. A konfliktusba 2015 tavaszán a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció is beavatkozott az Irán támogatását élvező húszik ellen harcoló kormányerők oldalán. A nemzetközileg elismert kormány az ország hivatalos fővárosa, a húszik ellenőrzése alatt álló Szanaa helyett jelenleg Ádenből irányítja az országnak azt a részét, amelyet ellenőrzése alatt tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.