EUR: 321,41 Ft
CHF: 280,67 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Életmód

Ötven éve végezték az első szívátültetést

Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen.

/Fotó: Profimedia, BSIP

December 3-án lesz ötven éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban. Magyarországon pedig huszonöt éve, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres hazai szívtranszplantációt.


– Az 500 műtét közös érdemünk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, ahol a többi között a gyermek-szívtranszplantáció is zajlik, és ahol az elmúlt évek során összesen 45 ilyen beavatkozás történt – mondta a semmelweis.hu-nak dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese tájékoztatott arról is, hogy a további 455 műtétet az egyetem városmajori klinikájának orvosai végezték el. Létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is.

– Mindezeknek, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve; csak az elmúlt évben 51, míg idén eddig 46 ilyen magas technikai igényű, összetett feladatot hajtottak végre – emelte ki az rektorhelyettes, majd beszámolt arról is, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második és világviszonylatban is benne van az első tízben.


– A sikeres felnőtt-szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint hatvan fő szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett – mondta a rektorhelyettes.

A szívtranszplantáció fontosabb állomásai

  • 1967. december 3-án Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban.
  • 1992. január 3-án Szabó Zoltán professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáján elvégezte az első sikeres magyar szívátültetést. A klinikán azóta összesen 455 szívátültetés történt.
  • 2008. október 8-án id. Hartyánszky István professzor elvégezte az első sikeres gyermek-szívátültetést Magyarországon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, ahol azóta összesen 45 szívátültetést végeztek.
  • 2017. november 10-én került sor az 500. hazai szívátültetésre egy 24 éves, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő fiatalembernél a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.
  • Minden, ami Életmód!

Kapcsolódó Cikkek