2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb XIX.kerület

Ovisok lisztérzékenységét vizsgálták

A kerület nagycsoportos óvodásainál végeztek lisztérzékenység-szűrést a múlt héten. A Kispest Jövőjéért Egyesület kezdeményezésére indított programban szülői kérésre a szakemberek egy gyorsteszttel kimutatták, lisztérzékeny-e a gyermekük.

Kispest a negyedik kerület Budapesten − a III., XII. és XIV. után −, ahol az önkormányzat szűrést végeztet. A vizsgálat eredménye alig tíz perc alatt elkészül, és 96 százalékos biztonsággal ad megbízható eredményt, amelyről minden esetben írásban tájékoztatják a szülőket. Pozitív esetben pedig javaslatokat adnak a további vizsgálatokra, egészségügyi intézményekre is – tájékoztatott az önkormányzat, hozzátéve, a kispesti óvodákban az átlagtól − amely általában 60 százalék − jóval nagyobb volt a szűrés iránti igény és az érdeklődés, valamint az intézmények is nagyon felkészültek a fogadásukra.

Csak egy apró szúrás (Fotó: Máté Krisztián)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.