EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Ózd

Ózdi építész kapott Pro Architectura díjat

Újabb elismerést kapott Ózdon végzett munkájáért a „Kultúrgyár” vezető tervezője. Csontos Györgyi ezúttal a Pro Architectura díjat vehette át Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Fotó: Lokál
A vezető tervező a díjjal a munkái előtt

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is öt kategóriában hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség, amelyen nívós építészeti, városépítészeti, tájépítészeti vagy belsőépítészeti alkotással vehettek részt a jelentkezők. A kiírás célja elsősorban a magyar építészeti kultúra népszerűsítése volt, a díjazásnál pedig a kiemelkedő végeredményt értékelték.


Építészeti alkotás kategóriában hat pályázónak ítélték oda a Pro Architectura díjat, míg  összesen – más kategóriák képviselőivel – tízen kapták meg ezt az elismerést. Köztük van Csontos Györgyi DLA, akinek az ózdi „Kultúrgyár” tervező- és lebonyolító munkálataiban volt oroszlánrésze.

A 2010-ben indult projekt barnamezős területen, öko-kulturális fejlesztés keretében, EU-s pályázatból valósult meg. Célja az egykori építészeti stílus megmentésén túl új, interaktív megoldásokat és virtuális installációkat tartalmazó komplexum létrehozása volt. Az Erőmű, a Fúvógépház és az egykori Gyártelepi iskolából kialakított múzeum kulturális komplexummá alakítása és ipari skanzen létrehozása szerepelt célként az elképzelésekben. A sikerhez azonban elengedhetetlen feltétel volt a várost jól ismerő építész megnyerése, és így került a képbe az Ózddal folyamatos kapcsolatban álló, a városhoz érzelmileg is kötődő Csontos Györgyi. Az eredeti épülettervek alapján végrehajtott, kortárs építészeti elemeket tartalmazó beruházás elnyerte a szakma szakértőinek elismerését, és idáig több megmérettetésen is sikerrel szerepelt.


Fotó: Nagy Barbara
A Digitális Erőmű is Csontos Györgyi munkáját dícséri

Az építész munkatársunknak elmondta: igaz, hogy a díjat ő kapta, de egy felkészült team kiemelkedő munkája áll az elismerés mögött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.