2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Ózd

Ózdi építész kapott Pro Architectura díjat

Újabb elismerést kapott Ózdon végzett munkájáért a „Kultúrgyár” vezető tervezője. Csontos Györgyi ezúttal a Pro Architectura díjat vehette át Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Fotó: Lokál
A vezető tervező a díjjal a munkái előtt

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is öt kategóriában hirdetett pályázatot a Miniszterelnökség, amelyen nívós építészeti, városépítészeti, tájépítészeti vagy belsőépítészeti alkotással vehettek részt a jelentkezők. A kiírás célja elsősorban a magyar építészeti kultúra népszerűsítése volt, a díjazásnál pedig a kiemelkedő végeredményt értékelték.


Építészeti alkotás kategóriában hat pályázónak ítélték oda a Pro Architectura díjat, míg  összesen – más kategóriák képviselőivel – tízen kapták meg ezt az elismerést. Köztük van Csontos Györgyi DLA, akinek az ózdi „Kultúrgyár” tervező- és lebonyolító munkálataiban volt oroszlánrésze.

A 2010-ben indult projekt barnamezős területen, öko-kulturális fejlesztés keretében, EU-s pályázatból valósult meg. Célja az egykori építészeti stílus megmentésén túl új, interaktív megoldásokat és virtuális installációkat tartalmazó komplexum létrehozása volt. Az Erőmű, a Fúvógépház és az egykori Gyártelepi iskolából kialakított múzeum kulturális komplexummá alakítása és ipari skanzen létrehozása szerepelt célként az elképzelésekben. A sikerhez azonban elengedhetetlen feltétel volt a várost jól ismerő építész megnyerése, és így került a képbe az Ózddal folyamatos kapcsolatban álló, a városhoz érzelmileg is kötődő Csontos Györgyi. Az eredeti épülettervek alapján végrehajtott, kortárs építészeti elemeket tartalmazó beruházás elnyerte a szakma szakértőinek elismerését, és idáig több megmérettetésen is sikerrel szerepelt.


Fotó: Nagy Barbara
A Digitális Erőmű is Csontos Györgyi munkáját dícséri

Az építész munkatársunknak elmondta: igaz, hogy a díjat ő kapta, de egy felkészült team kiemelkedő munkája áll az elismerés mögött.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.