2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Belföld

Paks biztonságos módon szolgáltat megfizethető árú villamos energiát

Napjainkban az atomenergia jelentős szerepet tölt be a világ energiaszükségletének kielégítésében. Magyarországon a Paksi Atomerőmű több mint harminc éve biztonságosan, megbízhatóan és megfizethető áron állít elő villamos energiát. Kínában jelenleg néhány százalék az atomenergia részaránya, a következő évtizedekben azonban a tervek szerint megsokszorozzák ezeket a kapacitásokat a rendkívül rossz minőségű levegő miatt is.

Több mint három évtizede biztosítja Magyarország energiabiztonságát és a versenyképes árakat a Paksi Atomerőmű. Nemcsak Magyarországon, hanem a világ összes fejlett országában egyre több áramot fogyasztunk, így közel sem mindegy, hogy milyen áron, milyen mennyiségben és milyen biztonsággal termeljük azt meg. Ma már nyáron is közel annyi áramot használ fel az ország, mint télen: fűtünk és hűtünk, világítunk és használjuk egyre több háztartási berendezésünket.

Az energiahordozókért folyamatos verseny zajlik a világban, hosszú távon pedig az ellátásbiztonság és az alacsony energiaár is fontos kérdés minden társadalom számára. A változások eredményeként az elmúlt évtizedekben egyre fontosabb szerepük lett az atomerőműveknek. A nukleáris reaktorok segítségével előállított áram ugyanis nemcsak hogy megfizethető árú, hanem az ilyen erőművek biztonságosan, nagy mennyiségben képesek energiát előállítani.


Hozzájárul az alacsony rezsihez

Az áramtermelés költségeit az atomerőművekben befolyásolja legkevésbé az üzemanyag árváltozása, a technológiai fejlődés ráadásul mind nagyobb hatásfokot eredményez a nukleáris létesítményekben, azaz egységnyi fűtőanyagból mind több áram állítható elő. Az atomerőmű fűtőanyaga jól és biztonságosan készletezhető, egy kisebb teremben évekre elegendő halmozható fel belőle.


Magyarországon már közel fél évszázada felmerült az igény egy olyan villamosenergia-termelő egységre, amely egyszerre képes megfelelni a modern energetikával szemben támasztott minden követelménynek. A Paksi Atomerőmű így lett a magyarországi biztonságos, olcsó és környezetbarát villamosenergia-termelés letéteményese, amely szerepet már több mint harminc éve tölti be a létesítmény. Pakson a reaktorok üzembe helyezése óta több mint 450 ezer gigawattóra áramot termeltek, ez nagyjából 200 millió átlagos háztartás éves fogyasztásának felel meg. Az atomerőmű adja a hazai áramtermelés több mint felét, illetve az itthon elfogyasztott villamos energia harmadát. Nélküle minden harmadik lámpa sötét maradna a téli estéken. A legalacsonyabb árú hazai termelőként pedig jelentősen hozzájárul az atomerőmű ahhoz is, hogy a fogyasztók rezsiköltségei mind alacsonyabb szintre kerüljenek.

Rengeteg oxigént takarít meg

Az atomerőmű építése a hatvanas években kezdődött el Magyarországon, a nukleáris alapú áramtermeléssel egy, korábban itthon nem létező iparág indulását is megalapozva. Az atomerőmű alapkövét 1975. október 3-án tették le, az alapítólevél ekkor egy fémurnában került a föld alá, jelezve a hatalmas építkezés és egy új magyar iparág életének kezdetét.

A gázzal vagy éppen szénnel működő erőművek komoly környezetterhelést jelentenek. Az üvegházhatáshoz hozzájáruló kén- és szén-dioxid mellett a mindennapokat, sőt milliók egészségét is befolyásoló mérgező anyagok kerülnek a levegőbe a  fosszilis energiahordozók elégetésekor. Magyarországon a Paksi Atomerőmű már több mint három évtizede az a létesítmény, amely képes káros anyagok kibocsátása nélkül, stabilan, biztonságosan és megbízhatóan termelni a villamos energiát. A négy paksi blokk által megtakarított oxigén évente kétmillió ember szükségletét fedezi. Ez a mennyiség megegyezik azzal, amennyit az összes magyarországi erdő termel egy év alatt.
Az atomerőművek nemcsak olcsóbban, de sokkal tisztábban is állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges áramot. Kínában jelenleg néhány százalék az atomenergia részaránya, a következő évtizedekben azonban a tervek szerint megsokszorozzák ezeket a kapacitásokat. Ahogy Magyarország is tudatosan választotta és használta az atomenergiát az elmúlt évtizedekben, illetve építi energiabiztonságának jövőjét is erre a környezetbarát és biztonságos termelési módra. A megújuló energiaforrásokkal szemben az atomerőművek képesek olyan alaperőműként szolgálni, amelyek jelentősen hozzájárulnak a villamosenergia-rendszerek stabilitásához. A nukleáris létesítmények ráadásul jóval kisebb alapterületen képesek biztonságos áramtermelésre, mint egy szél- vagy naperőműfarm, vagyis az atomenergia segítségével nem kell egyébként értékes termőföldek nagy mennyiségét feláldozni az energiatermelés oltárán. A nukleáris energia az igazán környezettudatos választás.
Kedvezően hat a gazdaságra

Az atomerőművi áramtermelés költségeit sokkal kisebb mértékben befolyásolja az üzemanyag ára, mint a fosszilis energiatermelés során. Az olcsó áram kedvezően befolyásolja a gazdaság versenyképességét, ezért volt és lesz az atomerőmű a fejlődés alapja Magyarországon is.

A reaktoroknak működésük első napjától az utolsóig szavatolniuk kell a lehető legmagasabb biztonsági színvonalat is. Az elvárások, előírások és a technológia ráadásul állandóan fejlődik, így a munkálatok nem csupán az adott állapot fenntartását, hanem annak folyamatos fejlesztését, a blokkok „fiatalítását”, a legkorszerűbb elemek beépítését jelentik. Nem volt és nincs is ez másként a Paksi Atomerőmű elmúlt több mint harmincéves működése alatt sem. Az indulás óta számos biztonság- és hatékonyságnövelő korszerűsítési program zajlott és zajlik a jövőben is a legnagyobb és legolcsóbb hazai áramtermelő egységben. A paksi létesítmény ma egy teljes generációval modernebb és korszerűbb, mint a nyolcvanas években, indulásakor volt.

 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy versenyképes árú villamos energia nélkül az európai és a magyar cégek is komoly hátrányba kerülnek globális kihívóikkal szemben. Az elmúlt évtizedekben és ma is Magyarországon és más országokban is a leginkább megfizethető árú villamos energia az atomerőművekből származott és származik.

A tiszta közlekedésben is segít az atomenergia

Az e-mobilitás tömeges elterjedéséhez még bizonyos időre és számos technológiai fejlesztésre lesz szükség, az
elektromos járművek azonban mind népszerűbbek és egyre inkább elérhetők. Az atomenergia hozzájárul ahhoz, hogy középtávon a legnagyobb szennyezést kibocsátó közlekedés emissziója gyakorlatilag nullára csökkenjen.

Kapcsolódó Cikkek