2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Pluszpénz jár novemberben a nyugdíjasoknak

Örülhetnek a nyugdíjasok, ugyanis hazánk történetében először nyugdíjprémiumot kapnak. Emellett más juttatás is megilleti az időseket, sőt januártól nyugdíjemelés is lesz. A témában az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság főosztályvezetője, dr. Koncz István volt a segítségünkre.

– 2017 novemberében a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülő személyek – havi rendszeres ellátásukon kívül – a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyugdíjprémiumot, egyszeri juttatást, illetve egyszeri kiegészítést is kaphatnak – mondta a Lokálnak dr. Koncz András, aki részletezte is a különféle elemeket.


Nyugdíjprémium azt az öregségi nyugdíjban, hozzátartozói nyugdíjban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj), mezőgazdasági járadékban részesülő és az öregségi nyugdíjkorhatárát 2017. január 1-je előtt betöltött személyt illeti meg, aki 2016 legalább egy napján és 2017 novemberében is részesült a megjelölt ellátásban.
A nyugdíjprémium összege a november havi nyugellátás 25 százalékának (de legfeljebb 20 ezer forintnak) a 0,6-szerese, azaz maximum 12 ezer forint. 80 ezer forintos nyugdíj felett mindenki 12 ezer forintot kap.

Egyszeri juttatásban azok részesülnek, akik 2016. év legalább egy napján, és 2017 novemberében is a nyugdíjprémiumnál felsorolt ellátásban részesülnek, de 2017. január 1-jét megelőzően nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt ellátásban részesülnek (pl.: korhatár előtti ellátás, ideiglenes özvegyi nyugdíj, rokkantsági ellátás stb.). Ezen egyszeri juttatás a nyugdíjprémiummal megegyező összegű juttatás, szélesebb ellátotti kör részére.


Fontos kiemelni, hogy akit nyugdíjprémium és egyszeri juttatás is megillet vagy azokra több jogcímen is jogosult, az is maximum 12 ezer forintot kaphat.

Fontos tudni, hogy a nyugellátásokat, egyéb ellátásokat minden év január hónapjában az adott évre tervezett fogyasztóiár-növekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Igen ám, de minden év novemberében kiegészítő nyugdíjemelést vagy egyösszegű egyszeri kifizetést is kell adni. Az egyszeri kiegészítés kifizetésére akkor kerül sor, ha az adott évben a fogyasztói árak növekedése kevesebb mint 1 százalékkal haladja meg az adott évre tervezett mértéket (jelenleg ez 0,8 százalék). Ilyen esetben az egész évre járó különbözetet egy összegben, november hónapban kell kiutalni. Így egy 100 ezer forintos nyugdíjnál ennek az összege 9600 forint (12 x 0,8 százalék emelés). Az egyszeri kiegészítés alapvetően azon ellátottak részére jár, akik a 2017. januári, 1,6 százalékos emelésben is részesültek.

Ha 1 százaléknál magasabb a tervezetthez képest az infláció, kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor.

Az egyösszegű kifizetés időarányos része illeti meg azt, akinek 2017-ben nem 12 hónapra, hanem rövidebb időszakra jár ellátás.

A 2018 januárjára tervezett emelés végrehajtásakor épül be az ellátások összegébe a 2017. novemberi egyszeri kiegészítésnek megfelelő emelés, azaz januártól az ellátások 0,8 százalékkal, valamint a januári nyugdíjemelés mértékével (3 százalék) fognak növekedni azon személyek esetében, akiket megilletett a 2017. novemberi egyszeri kiegészítés. Vagyis egy 100 ezer forintos nyugdíjnál az összeg 103 825 forintra emelkedik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek