2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Érd

Polgárbarát polgárőrök

Tizennégy évvel ezelőtt, 2003-ban alakult meg az Érdi Városi Polgárőr Egyesület. Azóta nincs a városban olyan rendezvény, akció, amelyben segítőként ne vállalnának közreműködést.

Megalakulásukkor alig tízen voltak, jelenleg 154 fős a tagság. Öt gépkocsival, hat motorkerékpárral és három biciklivel látják el a rendszeres szolgálatot. A technikai infrastruktúrához tartozik, hogy több irodával, saját rádiófrekvenciával, éjjellátó és rendszámfelismerő készülékekkel, valamint számos olyan eszközzel rendelkeznek, amellyel a közbiztonság javítását, a bűnmegelőzést szolgálják. A Duna utcai irodában 24 órás ügyeletet tartanak, amelyet bármikor hívhat a lakosság.


A polgárőrség motorosai folyamatosan „edzésben vannak”

Amikor az egyesület jelenlegi elnöke, Macsotay Tibor 2005-ben átvette a vezetést, a tagság tizenhárom fős volt, de az azóta bekövetkezett változások korántsem merültek ki a létszámnövekedésben. A fontosabb eredmények közül érdemes kiemelni a közreműködést a teljes érdi térfigyelő rendszer kiépítésében, valamint a SZEM, azaz a Szomszédok Egymásért Mozgalom elindítását. Utóbbinak az elsődleges célja, hogy a lakosság is aktívan tudjon közreműködni a bűncselekmények számának csökkentésében.

Ha a terepviszonyok szükségessé teszik, lóra ül a járőr

Folyamatosan járőröznek, bejárnak a város iskoláiba prevenciós előadásokat tartani, rendezvényeket biztosítanak, és a rendőrségi akciókban is részt vesznek. Ez utóbbi kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a rendőrséggel mintaszerű együttműködést sikerült kialakítaniuk, aminek köszönhetően a feladatmegosztás is jól működik.


A városi polgárőrség tagjai több alkalommal részesültek elismerésben

Az Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területén tíz éve még hatezernél nagyobb volt az ismertté vált bűncselekmények száma – ez a szám tavaly már kétezer alá csökkent, amiben nem kis szerepük van a polgárőröknek. Egyebek mellett készítettek egy tanulmányt fiataloknak, amely a Civil szervezetek és a civil társadalom szerepe a közbiztonságban címet viseli, ezt a helyi iskolákban oktatják az osztályfőnöki órákon. Folyamatos a Nagyvárosok Bűnmegelőzési Programjának gyakorlati megvalósítása, aminek fő eleme Érden az iskolák rendszeres látogatása, a környékük ellenőrzése, előadások tartása, idősek látogatása, a lakosság tájékoztatása a médiában és napi szintű egyeztetés a rendőrséggel.

A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést Pintér Sándor belügyminiszter adta át Macsotay Tibornak, az Érdi Városi Polgárőr Egyesület elnökének
Fotók: polgarorok.hu

Általánosságban az egyesület elnöke azt tartja a legfontosabbnak, hogy az „egyén szintjén” segítsenek: erre a célra kidolgoztak egy generációkat egyesítő, Házhoz megyünk című programot is.

Az eltelt több mint egy évtized alatt számos városi, megyei és országos kitüntetést kaptak a városi polgárőrök. Munkájuk elismeréseként például a legutóbbi Országos Polgárőr Napon Pintér Sándor belügyminiszter a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adományozta az Érdi Városi Polgárőr Egyesületnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.