EUR: 344,57 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Érd

Rácok találkozója Érden

Negyedik alkalommal adott otthont Érd a Duna menti rácok találkozójának. Az összejövetelt az Érdi Horvát Önkormányzat rendezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Simó Károly alpolgármester megnyitója után Weszelovits Istvánné, a horvát önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket. Egyebek közt elmondta, hogy a rendezvénnyel a rác hagyományokat szeretnék ápolni, ami egyfelől kapcsolatok építését jelenti a több településen élő testvéreikkel, másrészt pedig fellépési, bemutatkozási lehetőséget teremt a nemzetiségi művészeti csoportoknak.


Az Érdi Igraj Kolo hagyományőrző tánccsoport

A „Duna menti” elnevezés onnan adódik, hogy annak idején a törökök elől menekülő rácok a Dunán, hajókkal érkeztek és elsősorban a folyó közelében telepedtek le: főleg Ercsiben, Tökölön és Érd környékén.

A Jorgovani Ráckórus Ercsiből érkezett

A rendezvényre ezúttal Bátyáról, Kalocsáról, Ercsiből és Tökölről érkeztek fellépő kulturális csoportok és vendégek.

A Zorica Tánccsoport tíz éve alakult Ercsiben

Természetesen a találkozó nemcsak a fellépő énekesek és táncosok műsorának megtekintéséből, meghallgatásából állt, hanem baráti beszélgetésekből és közös mulatságból is.

A fellépő csoportok megtöltötték a művelődési központ színpadát Fotók: kaczibareni

Az est hangulatos táncházzal zárult, amelyen a fellépő táncosok és énekesek mellett a vendégek is aktívan részt vettek, és amelyhez a talpalávalót a népszerű Babra zenekar szolgáltatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.