EUR: 349,26 Ft
CHF: 329,43 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Nyíregyháza

Rák Zoltán apuka lesz

Csodálatosan indul majd a következő éve Rák Zoltánnak, a Móricz Zsigmond Színház művészének és párjának, Szakály Viktória tánctanárnak, hiszen január elején egy kisfiúval bővül a családjuk.

Rák Zoltán Fotó: moriczszinhaz.hu

Rák Zoltán Fotó: moriczszinhaz.hu

Egy mesét minden bizonnyal különösen jó szívvel mond majd el Zoli a legénykének: a Mirr-Murr kalandjait, aminek címszerepét ő játssza a Művész Stúdióban. A Csukás István műve nyomán Kardos Tünde által dramatizált mesejáték premierje az elmúlt héten volt.


– Színpadon a mű eredetileg bábjátékként szerepelt – mondta el lapunknak a színész. – Puskás Tivadar, a darab rendezője mindenféle művészi allűrt kivett belőle, nagyon szerethetővé tette az előadást, különösen a három és nyolc év közöttiek számára. Nem azzal törődött, hogy minél több legyen az előadásban az újítás, hanem az volt a fő célkitűzése, hogy a gyerekek és az őket elkísérő szülők is jól szórakozzanak. A több szálon futó regényből egy komplett, egyórás mese készült. Én vagyok benne Mirr-Murr, a „tiszta” lelkű vidéki macska, aki a városba megy, s találkozik az Illyés Ákos által játszott Oriza Triznyákkal. Ő egy kóbor macska, aki szeretne bekerülni a világszervezetükbe, aminek a sportos vezetőjét, Cirokot Kosik Anita alakítja. Mirr-Murrnak és Orizának három próbát kell teljesítenie a tagságért, ami meg is történik, de a többi maradjon titokban az előadásig!

Mint megtudtuk, van egy Téglagyári Megálló névre hallgató kutya is a történetben, akit László Lili egyetemi hallgató játszik. A furcsa névadás oka, hogy azon a helyen találták meg az ebet. Nagyon kedves a kutyus, szintén emberi tulajdonságokkal felruházott: túlzottan pörgős. Kosik Anita szakácsnőt is alakít, aki azért kövér, mert senki nem segít neki megenni az elkészített ételeit, ezért maga fogyasztja el azokat. A kutya is szeretne a kóbor macskák világszervezetébe tartozni, mert nagyon magányos, de a kétféle állatfaj köztudottan nem barátkozhat, ám a végén, ahogy egy jó meséhez illik, minden megoldódik. Valamennyi szereplőnek van egy remek dala, amelyet Puskás Dániel írt. Kissé retrósak ezek: a nyolcvanas, kilencvenes éveket idézik.


– Egy kis arcfestés, bajusz, füles sapka, farok, barna jelmez segítségével válok „macskává” – válaszolta kérdésemre mosolyogva Zoli. – A sajátos mozdulatok, a nyávogások teszik tökéletessé az átváltozásomat. Nemcsak a Mirr-Murr kalandjaiban szerepelek, hanem a Sherlock Holmes-ban, valamint bérletszünetben a Hello, Dolly! című musicalben is. Mindkettőt Szente Vajk rendezte. A Sherlock Holmes-ban körülbelül tíz karaktert testesítek meg, miközben több mint hússzor öltözöm át. Azért kevesebbszer, mint az „átváltozó” kollégáim, mert Conan Doyle-nál mindig van egy olyan szereplő, akivel „történnek” a dolgok, s itt én vagyok az, például Sir Henryként én vagyok az „örökös”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.