2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Rétvári: Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven történő tanulás lehetőségét – mondta pénteken Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Párizsban az MTI-nek, miután felszólalt az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 39. ülésszakán.

“Fontos volt az UNESCO közgyűlésén is megemlíteni, hogy Ukrajna visszalépett a nyelvhasználat terén, hiszen megvonja az ottani magyar kisebbségtől azt, hogy az anyanyelvén tanulhasson” – hangsúlyozta az államtitkár. “Azt kértem, hogy maga a szervezet is lépjen fel Ukrajnával szemben, miután Ukrajna sérti a magyarok jogait és az UNESCO alapdokumentumait, amelyeket korábban pedig aláírt”, hogy a szervezet tagja lehessen – tette hozzá.


“Vissza kell állítani a magyarok jogait, és garantálni kell minden kárpátaljai magyar számára, hogy az anyanyelvén tudjon tanulni” – hangsúlyozta.

A plenáris ülésen az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a törvény ellen más országok, a többi között Görögország és Románia is tiltakozott.


Rétvári Bence a közgyűlést arról is tájékoztatta, hogy Magyarország külön szervezeti egységet hozott létre, mégpedig az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot. Ennek keretében Irakban, a Szentföldön vagy más ázsiai és afrikai országokban igyekszik a magyar kormány egyházi épületeket és műemlékeket helyreállítani.

A közeljövőben harminc libanoni templomnak a rekonstrukciója kezdődhet meg egy helyi egyetem együttműködésével, a magyar állam támogatásával – emlékeztetett az államtitkár. “Ezzel is a világörökségnek egy fontos részét tudjuk visszaállítani, amelyet az Iszlám Állam vagy egyéb konfliktusok romboltak le az elmúlt időszakban” – hívta fel a figyelmet a terrorszervezetre utalva.

Az ENSZ szakosított szervezetével való együttműködések közül az államtitkár kiemelte a Kodály-emlékévet, amelyet Magyarország és az UNESCO közösen hirdetett meg. Emlékeztetett arra, hogy az UNESCO tavaly felvette a szellemi kulturális örökség listájára a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését, Kodály Zoltán munkásságának elismeréseként pedig a 2017-es évet kiemelt Kodály-évfordulóként kezeli.

A Kodály-módszer egyébként a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került, ahova azokat a modellértékű módszereket veszi fel az ENSZ szakosodott szervezete, amelyeket nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek, jó példának tart.

Rétvári Bence jelezte, hogy a világ vízkincsével kapcsolatos további magyarországi konferenciák kapcsán fontos együttműködés jöhet létre az UNESCO-val, amelynek közgyűlése külön tervet dolgozott ki a vízproblémák kezelésére.

“A kérdésben Magyarország világviszonylatban is az élen jár, hiszen már két világtalálkozott rendezett, és egy harmadik is tervbe van véve”, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére – mondta az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kocsis: Demeter Márta azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből!

  Kocsis: Demeter Márta azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből!

  A Fidesz-frakció felszólítja Demeter Mártát (LMP), hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét és alaptalanul megrágalmazott ártatlan embereket – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Szépen lassan azért megérkezik az igazi ősz

  Szépen lassan azért megérkezik az igazi ősz

  Reggelig a Dunántúl nyugati, északnyugati részén jobbára erősen felhős lesz az ég, ott néhol jelentéktelen eső is előfordulhat, másutt főként fátyolfelhőzetre számíthatunk.

 • Gulyás: Magyarország ragaszkodik a határvédelem jogához

  Gulyás: Magyarország ragaszkodik a határvédelem jogához

  A határvédelem nemzeti és uniós kötelezettség is, nemcsak a nemzeti jogszabályok, hanem a schengeni egyezmény is erre kötelez, de ez nem változtat azon, hogy Magyarországnak és a többi országnak kell eleget tenni e kötelezettségnek, nem pedig valamilyen uniós hatalomnak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Romániában diszkriminatívnak minősítették a kisebbségi tanítók bérezését

  Romániában diszkriminatívnak minősítették a kisebbségi tanítók bérezését

  A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai határozata szerint a bukaresti Oktatási Minisztérium hátrányosan különböztette meg a kisebbségek nyelvén oktató tanítókat, amikor eltörölte az általuk tartott román nyelvórák túlóraként történő kifizetését – tájékoztatta az MTI-t Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.