EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Kecskemét

Robotikában ismét a világ élvonalában a Bányai

A WRO robotika-világbajnokság döntőjében november 10–12-én Costa Ricán a Bányai Júlia Gimnázium csapata az Open Senior kategóriában világbajnoki 13. helyezést ért el 55 ország bajnokcsapata között. Az európai csapatok között ez a 6. legjobb eredmény.

A Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Szakali Benedek 10–12. osztályos tanulókból álló bányais csapat Kiss Róbert felkészítő tanár vezetésével az Open Senior kategóriában az Edutus Főiskola által Tatabányán szervezett országos döntő megnyerésével még júniusban érdemelte ki a világbajnoki döntőn való részvételt.


Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter, Szakali Benedek és Kiss Róbert felkészítő tanár
Fotó: hiros.hu

A WRO a világ legnagyobb robotikaversenye. 55 tagországgal rendelkezik jelenleg a szervezet és 22–25 ezer csapat indul évente az egyes nemzeti fordulókon.

Az Open kategória a kutatásról szól. Adott témában kell a csapatoknak a vázolt problémára megoldást mutatniuk és ehhez egy működő, robotokra épülő modellt létrehozni. A csapat projektje egy globális városirányítási rendszert modellez, ahol az egyes alrendszerekben összesen 14 programozható minikomputer kommunikál egymással. A város részét képezik az okos otthonok, amelyek automatikusan reagálnak a meteorológiai állomás érzékelői által mért környezeti értékekre, az energiát nap- és szélerőművek biztosítják. A város közlekedési rendszere önvezető autókra és automatikus forgalomirányító rendszerre épül. Az áruszállítást rajintelligencia-elven működő önvezető kamionkonvojok oldják meg és az áru lerakása is automatikusan történik. A projekt konstrukciós és programozási részével párhuzamosan szeptember elejétől készültek az angol nyelvű prezentációs anyagok. Az Open kategóriában minden csapat kap egy 2 x 2 x 2 méteres területet, ahol bemutathatja a zsűrinek a munkáját.


A versenynek gyakorlatilag nincs díjazása. A felkészülés és kutatás alatt megszerzett tudás, ami a csapattagok kompetenciáit fejleszti. Az elért eredmény mutatja, hogy bár Magyarországon még most van kialakulóban a robotika középiskolai oktatási koncepciója, a csapat kiemelkedően helytállt a nemzetközi mezőnyben, olyan országok bajnokcsapatai között, ahol már évtizedes múltra tekint vissza az informatikai és műszaki tudományok robotikán keresztüli oktatása. Tudásban egyenrangú partnereink Japán, Oroszország, Kína vagy Németország is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.