2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Kecskemét

Robotikában ismét a világ élvonalában a Bányai

A WRO robotika-világbajnokság döntőjében november 10–12-én Costa Ricán a Bányai Júlia Gimnázium csapata az Open Senior kategóriában világbajnoki 13. helyezést ért el 55 ország bajnokcsapata között. Az európai csapatok között ez a 6. legjobb eredmény.

A Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Szakali Benedek 10–12. osztályos tanulókból álló bányais csapat Kiss Róbert felkészítő tanár vezetésével az Open Senior kategóriában az Edutus Főiskola által Tatabányán szervezett országos döntő megnyerésével még júniusban érdemelte ki a világbajnoki döntőn való részvételt.


Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter, Szakali Benedek és Kiss Róbert felkészítő tanár
Fotó: hiros.hu

A WRO a világ legnagyobb robotikaversenye. 55 tagországgal rendelkezik jelenleg a szervezet és 22–25 ezer csapat indul évente az egyes nemzeti fordulókon.

Az Open kategória a kutatásról szól. Adott témában kell a csapatoknak a vázolt problémára megoldást mutatniuk és ehhez egy működő, robotokra épülő modellt létrehozni. A csapat projektje egy globális városirányítási rendszert modellez, ahol az egyes alrendszerekben összesen 14 programozható minikomputer kommunikál egymással. A város részét képezik az okos otthonok, amelyek automatikusan reagálnak a meteorológiai állomás érzékelői által mért környezeti értékekre, az energiát nap- és szélerőművek biztosítják. A város közlekedési rendszere önvezető autókra és automatikus forgalomirányító rendszerre épül. Az áruszállítást rajintelligencia-elven működő önvezető kamionkonvojok oldják meg és az áru lerakása is automatikusan történik. A projekt konstrukciós és programozási részével párhuzamosan szeptember elejétől készültek az angol nyelvű prezentációs anyagok. Az Open kategóriában minden csapat kap egy 2 x 2 x 2 méteres területet, ahol bemutathatja a zsűrinek a munkáját.


A versenynek gyakorlatilag nincs díjazása. A felkészülés és kutatás alatt megszerzett tudás, ami a csapattagok kompetenciáit fejleszti. Az elért eredmény mutatja, hogy bár Magyarországon még most van kialakulóban a robotika középiskolai oktatási koncepciója, a csapat kiemelkedően helytállt a nemzetközi mezőnyben, olyan országok bajnokcsapatai között, ahol már évtizedes múltra tekint vissza az informatikai és műszaki tudományok robotikán keresztüli oktatása. Tudásban egyenrangú partnereink Japán, Oroszország, Kína vagy Németország is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.