EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Belföld

Roszatom: Minden biztonsági előírásnak megfelelnek az új paksi blokkok

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai – mondta Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, az Atomex-Europe nukleáris ipari beszállítók konferenciáján.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. Hozzátette, hogy a belföldi beszállítók 40 százalékos részvételét átlátható beszerzési eljárásokkal biztosítják. A legalább 60 évig működő paksi blokkok akár 60 milliárd dolláros nyereséget hozhatnak Magyarország számára, a befektetett összeg akár kétszeresen is megtérülhet – közölte.


Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek – közölte.


Hangsúlyozta: a villamos energia iránti növekvő globális igény miatt – amely 2040-ig akár 30 százalékkal is nőhet – a zöld energia mellett szükség van az atomenergia széles körű felhasználására.

Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. Hozzátette, hogy az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a blokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

A miniszter felidézte, hogy a projekttel kapcsolatos vitákat sikerült lezárni az Európai Bizottsággal, hogy az új blokkok rendelkeznek már többek között vízjogi és energiahivatali engedéllyel is. A beruházás mérföldkőhöz érkezett, a magyar vállalkozók a hétfői fórumnak köszönhetően már a beszállítói tevékenységükhöz is segítséget kaphatnak – tette hozzá.

Süli János szerint a 2 új blokk olcsó energiával biztosítja a fenntartható, hosszú távú gazdasági fejlődést, munkahelyeket teremt a fiatalok számára és a lakossági áramellátást is megfizethető áron biztosítja. Az új blokkok csaknem 90 százalékos kihasználtsággal működhetnek és segíthetnek csökkenteni Magyarország széndioxid-kibocsátását – tette hozzá.

Kiemelte, hogy az atomenergia nem a megújuló energiákkal szemben, hanem azok mellett játszik fontos szerepet, jelenleg a világ 30 országa 447 atomerőművet működtet. Természeti adottságai miatt Magyarország – Ausztriától eltérően – nem tud vízi erőművekből megújuló energiát nyerni, de a paksi blokkoknak köszönhetően alacsony szinten maradhat a széndioxid-kibocsátás.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig; a július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) vasárnap.

  • Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Szent Adalbert-díjat kapott a főpolgármester. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kitüntetését Erdő Péter bíboros, prímás, érsek adta át Tarlós Istvánnak vasárnap Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében.